Ensimmäinen punakhmer joutui oikeuden eteen Kambodzhassa

Arvioiden mukaan vasemmistolaisten punaisten khmerien vallan aikana vuosina 1975-79 Kambodzhassa surmattiin jopa kaksi miljoonaa ihmistä.

Kambodzhan verisen lähihistorian verkkaisesti edennyt selvittely on astunut askeleen eteenpäin, kun punaisten khmerien tekemää kansanmurhaa käsittelevä tuomioistuin ilmoitti syyttävänsä punakhmerien vankilanjohtajaa Kang Kek Ieuta rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Edistysaskel on merkittävä, sillä Kang Kak Ieu on ensimmäinen oikeuden eteen saatettu khmer-vaikuttaja. Loput johtajista ovat vapaalla jalalla ja asuvat pääosin entisillä tukialueillaan Thaimaan rajan pinnassa.

Punakhmerejä tutkiva YK:n ja Kambodzhan yhteinen tuomioistuin aloitti toimintansa vuosi sitten ja sen toimintamandaatti jatkuu vuoteen 2009.

Tuomioistuimen toiminta on edennyt tahmeasti, mihin osasyynä pidetään Kambodzhan hallituksen jarruttelua. Sen syynä on puolestaan pidetty sitä, että maan johdossa vaikuttaa edelleen entisiä punakhmerejä.

Jopa kaksi miljoonaa uhria

Arvioiden mukaan punaisten khmerien vallan aikana vuosina 1975-79 Kambodzhassa surmattiin jopa kaksi miljoonaa ihmistä. Äärimaolaiset punakhmerit halusivat tehdä Kambodzhasta utooppisen maatalousvaltion, jonka vuoksi he muun muassa lakkauttivat koulut ja lopettivat rahatalouden.

Kambodzhalaiset pakotettiin muuttamaan maaseudulle suurille kollektiivitiloille. Muutosten vastustajat tai muuten uuteen järjestelmään sopimattomat, muun muassa maan sivistyneistö, teloitettiin.

1900-luvun julmimpiin kuuluvan hirmuhallinnon edustajia ei ole tähän mennessä saatettu oikeuden eteen. Syyttäjät tutkivat tiettävästi parhaillaan muun muassa punakhmerivallan aikaisen presidentin Khieu Samphanin ja ulkoministeri Ieng Saryn tekemisiä.

Punaisten khmerien johtaja Pol Pot kuoli Thaimaan vastaisella rajaseudulla vuonna 1998 ilman, että hän olisi koskaan joutunut vastaamaan hirmuhallintonsa tekemisistä.

Tänään oikeuden eteen joutunut 65-vuotias Kang Kek Ieu johti pahamaineista Tuol Slengin vankilaa pääkaupungissa Phnom Penhissä. Vankilan porttien läpi kulki kaikkiaan noin 15 000 miestä, naista ja lasta.

Heistä vain kourallinen selvisi hengissä, kun taas suurin osa vangeista toimitettiin Phnom Penhin ulkopuolisille kuoleman kentille teloitettavaksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat