Mainos

Ensimmäinen öljylaiva matkalla Pohjois-Koreaan

Pohjois-Korealle on luvattu yhteensä 50 000 tonnia öljyä vastineeksi Yongbyonin reaktorin sulkemisesta. Pohjois-Korea on luvannut sulkea reaktorin heti, kun ensimmäinen öljylasti saapuu.

Etelä-Korea on aloittanut öljyn toimitukset Pohjois-Koreaan. Etelä-Koreasta matkaan lähteneen laivan odotetaan saapuvan Pohjois-Koreaan ylihuomenna.Pohjois-Korealle on luvattu yhteensä 50 000 tonnia öljyä vastineeksi Yongbyonin reaktorin sulkemisesta.

Pohjois-Korea on luvannut sulkea reaktorin heti, kun ensimmäinen öljylasti saapuu.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei arvioi, että reaktorin alasajo alkaa ensi viikon alussa.

Ensi viikolla jatketaan myös kuuden maan välisiä neuvotteluja, jotka tähtäävät Pohjois-Korean ydinaseohjelman lopettamiseen. Kiina, molemmat Koreat, Yhdysvallat, Japani ja Venäjä kokoontuvat Pekingissä 18.-19. heinäkuuta.

Samat maat pääsivät helmikuussa sopimukseen Yongbyonin reaktorin sulkemisesta. Pohjois-Korea lupasi tuolloin myös luopua kokonaan ydinohjelmastaan, jos se saa vastineeksi miljoona tonnia öljyä ja diplomaattisia myönnytyksiä neuvottelujen muilta osapuolilta.

IAEA:n ElBaradei sanoi torstaina olevansa toiveikas Pohjois-Korean tilanteen suhteen, mutta muistutti, että maan ydinaseohjelman lakkauttaminen on pitkä prosessi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.