Mainos

Ensimmäinen muslimiastronautti singottiin avaruuteen

Malesialainen astronautti aikoo viettää avaruusmatkallaan paastokuukautta sekä rukoilla viisi kertaa päivässä.

Malesian ensimmäinen astronautti on lähtenyt matkalleen kohti Kansainvälistä avaruusasemaa.

Tohtori Sheikh Muszaphar Shukorin matkavalmistelut ovat olleet osin poikkeukselliset, koska hän on muslimi. Malesialaiset uskonoppineet joutuivat muun muassa pohtimaan, miten avaruudessa paastoaminen onnistuu, ja kuinka islamin rukoussäännöstöä sovelletaan kiertoradalla.

Avaruusasema ISS nimittäin kiertää Maan 16 kertaa vuorokaudessa, joten tiukasti tulkiten Muszapharin olisi pitänyt rukoilla päivässä pyöreät 80 kertaa. Oppineet päätyivät kuitenkin siihen, että normaali viisi kertaa on riittävästi. Rukousajankohdat on sidottu laukaisupaikan eli Kazakstanin Baikonurin paikallisaikaan.

Toinen ongelmakohta oli edelleen käynnissä oleva muslimien pyhä kuukausi ramadan, joka edellyttää paastoamista auringonnousun ja -laskun välillä. Tässä päädyttiin ratkaisuun, jonka mukaan avaruuslento katsotaan kokonaisuudessaan matkustamiseksi, jolloin paastosääntö ei ole voimassa.

Malesia innoissaan lennosta

Muszaphar kuitenkin sanoi aikovansa noudattaa paastomääräyksiä avaruudessakin ja viettävänsä muiden aseman työntekijöiden kanssa ramadanin päättävää Eid-juhlaa 12. lokakuuta.

- Tunnen oloni loistavaksi. En malta odottaa pääseväni ylös - Malesian kansan puolesta, Muszaphar sanoi juuri ennen lähtöä.

Hänet laukaistiin iltapäivällä kohti ISS:ää Sojuz-raketilla yhdessä amerikkalaisen ja venäläisen kollegansa kanssa. Amerikkalaisastronautti Peggy Whitson tekee niin ikään historiaa, sillä hänestä tulee aseman ensimmäinen naiskomentaja. Sojuzin on määrä telakoitua ISS:ään ylihuomenna.

Avaruusasemalla Muszapharin on määrä tehdä tieteellisiä kokeita syöpäsoluilla ja mm. tarkkailla solujen kasvua painottomassa tilassa.

Hänen matkansa on herättänyt Malesiassa valtavaa innostusta. Tiedeministeri Jamaluddin Jarjisin mukaan maa aikoo lähettää toisen astronauttinsa avaruuteen jo parin seuraavan vuoden kuluessa. Muszaphar itse taas on sanonut, että Malesian pitäisi hankkia oma avaruusalus vuoteen 2020 mennessä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.