Mainos

Ensimmäinen kunnansäveltäjä aloittaa pian työnsä

Suomen ensimmäinen kunnansäveltäjä aloittaa työnsä syyskuun alussa Lapinlahdella. Säveltämisen lisäksi uusi virkamies huolehtii nuorison musiikkikasvatuksesta. Kunnansäveltäjän työsuhde on aluksi määräaikainen.
Pasi Lyytikäisellä ei ole kollegoja muissa kunnissa. Kunnansäveltäjän toimensa Sibelius-Akatemiassa opiskeleva nuori mies ideoi itse ja sai pohjoissavolaisen taidepitäjän innostumaan toimintamallista. Ja työaika joustaa.

- Mä en tee sitä kahdeksasta neljään tai mä voin tehdä sitä kahdeksasta neljään, mutta siinä voi mennä kakskin päivää, kertoo tyytyväinen kunnansäveltäjä Lyytikäinen. Lyytikäinen on säveltänyt orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä tanssiteoksen.

Kunnansäveltäjänä hänellä on nyt 10 kuukautta aikaa jättää jälkensä musiikin historiaan.
-Siinä ajassa ehtii laittaa asioita hyvälle alulle, tietysti mitään pitkiä taiteellisia suunnitelmia ei voi tietenkään tehdä, mutta siinä saa luotua tällaiset puiteet musiikkitoiminnalle. Kylänraitilla Lyytikäinen on ristitty jo Lapinlahden-Sibeliukseksi. Kunta on saanut julkisuutta ja taidepitäjässä odotetaan nyt jännityksellä minkälaisen nimikkokappaleen Lyytikäinen säveltää kunnalle virkatyönä.

- Kunnansäveltäjä säveltää koko ajan ja eiköhän niistä joku osu Lapinlahden kunnan kohdalle, arvelee kunnanjohtaja Kari Virranta.

Kunnansäveltäjän toimenkuva on laaja. Hänen pitäisi opettaa kansalaisopistossa, koota kamariorkesteri ja harjoittaa sitä, pelastaa henkitoreissaan oleva Lapinlahden valtakunnallinen musiikkileiri ja niin edelleen. Kyse ei siis ole mediatempusta, vaan ihan oikeasta satsauksesta kulttuuriin, jossa on selkeä kohderyhmä.

-Tämä lasten kanssa toimiminen ja lasten musiikkikasvatus, sen mä nään itselleni hienona tehtävänä. Kunnansäveltäjän työn tuloksia ja pestin jatkumista arvioidaan Lapinlahdella ensi kesänä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.