Ensimmäinen kattava langaton laajakaista avattu Iniössä

Iniö on Suomen ensimmäinen kunta, jossa langaton laajakaistaverkko kattaa kokonaisen kunnan.

Iniön kunta Turunmaan saaristossa liitti tällä viikolla ensimmäiset asiakkaat langattomaan laajakaistaverkkoon. Laajakaistaverkkoon saa yhteyden koko saaristokunnan alueelta. Samoin Korppoossa on yksi tukiasema.

Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun langaton laajakaistaverkko kattaa kokonaisen kunnan.

Hankkeen takana oleva Turunmaan seutukunta aikoo laajentaa langattoman WiMAX-laajakaistaverkon kattamaan koko Turunmaan saariston. Verkko valmistunee puolentoista vuoden kuluttua. Lopullisena tavoitteena on liittää verkkoon koko Varsinais-Suomen saaristo sekä Turun kaupunki.

Verkot rakentaa saaristokuntien omistama Saaristoverkot Oy. Valittu WiMAX-teknologia on WLAN-teknologian seuraaja. Langattoman verkon rakentaminen maksaa 300000 euroa, josta 30 prosenttia on kuntien omaa rahoitusta. Loppuosa rahoituksesta on Euroopan unionin aluepoliittista tukea.

Iniön kunnanjohtaja Christjan Brander kertoo tavoitteena olevan houkutella yrityksiä kuntaan.

-Yksi edellytys on, että infra kuten tiet ja lossit ovat kunnossa, mutta laajakaista on yhtä tärkeää. Nyt on mahdollista saada jokaiseen saareen laajakaista, mikä on todella tärkeätä, jotta saamme tänne yrityksiä, Brander kertoi STT:lle.

Branderin mukaan iniöläiset ovat ottaneet laajakaistan omakseen, koska kunta oli aiemmin mukana kansalaisverkkoprojektissa.

-Iniöläisistä 40 prosenttia oli mukana, ja jokaisella oli oma sähköposti. Se opetti ihmiset käyttämään sähköpostia.

Uusin langaton teknologia sopii merialueille

Turunmaan kuntien seutujohtaja Krister Nyback valaisee hankkeen taustoja.

- Ryhdyimme rakentamaan kuituverkkoa kuntakeskuksien välille vuonna 2001. Se yhdisti kahdeksan kuntaa toisiinsa.

Nyt Turunmaa laajentaa verkkoa uudella langattomalla tekniikalla.

- Parin vuoden päästä voi olettaa, että data on mobiilia. WiMAX on WLAN:ia parempi, koska merialueilla signaali vain vahvistuu. Ennen oli vielä pakko olla näköyhteys tukiasemien välillä.

Seuraava WiMAX-tukiasema rakennetaan Houtskariin.

- Verkkohanke on tukipilari palvelusektorirakenteen muutokselle, jota parhaillaan hallituksessa sorvataan, Nyback maalailee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat