Mainos

Ensimmäinen kännykkävirus levinnyt Yhdysvaltoihin

Cabir-nimellä tunnettu kännykkävirus on levinnyt jo yli 10 maaahan maahan, myös Suomeen. Virus kykeneen muun muassa tyhjentämään matkapuhelimen akut.

Maailman ensimmäinen matkapuhelimissa leviävä mato on päätynyt Yhdysvaltoihin, jossa se tavattiin viime viikon lopulla. Ensimmäiset havainnot viruksesta tehtiin kahdeksan kuukautta sitten Filippiineillä, josta se lähti liikkeelle. Sitä on tavattu myös Suomessa alkuvuoden aikana.

Cabir-nimellä tunnettu mato on levinnyt hitaasti jo 12 maahan. Mato näyttää aloittavan matkapuhelinvirusten aikakauden ja haittaavan monien kännykänkäyttäjien jokapäiväistä elämää. Tähän saakka melko tuntemattomasta viruksesta on löydetty noin 15 erilaista muotoa. Yksi sen tunnetuimmista haitoista on tyhjentää matkapuhelimen akut, sanoo virustorjuntayhtiö F-Securen johtaja Mikko Hyppönen.

Ei suurta paniikkia

Cabir leviää ainakin Symbian 60-sarjan puhelimissa. Se ei kuitenkaan leviä kovin aggressiivisesti eikä aiheuta puhelimen käyttäjälle muita ongelmia kuin sen, että langaton bluetooth-yhteys on varattu.

- Suurta aihetta paniikkiin ei missään tapauksessa ole, sanoo F-Securen mobiilioperaattoriratkaisujen johtaja Antti Vihavainen. Matkapuhelinta käyttää nykyisin 1,5 miljardia ihmistä.

Mato leviää Vihavaisen mukaan puhelimesta toiseen bluetoothin kautta: Se etsii toisen puhelimen, missä bluetooth-yhteys on päällä, ja lähettää itse itsensä ilman, että saastuneen puhelimen käyttäjä tietää siitä. Puhelimeen tulee kysymys, missä kerrotaan saapuneesta viestistä ja pyydetään hyväksyntää asennukselle. Cabir ei kuitenkaan näytä tekstiviestiltä, vaan viesti on kännykän ohjelmien asennukseen liittyvien kysymyslaatikoiden tyyppinen.

Lisää viruksia

Cabirin jälkeen kännykkämatoja ja -viruksia on tullut muutama lisää. Pahin niistä on Skulls-virus, joka saattaa tuhota puhelimesta kaikki tiedot. Puhelimella ei voi sen jälkeen soittaa. Skulls ei kuitenkaan leviä itsestään, vaan se tarttuu puhelimeen internetistä ladattavista ohjelmista.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 21.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.