Ensimmäinen juna Kiinasta Tiibetiin lähti matkalleen

Rautatieosuus Golmudista Tiibetin pääkaupunkiin Lhasaan on pituudeltaan yli 1100 kilometriä. Ilma viiden kilometrin korkeudessa on niin ohutta, että vaunuissa on happinaamarit.

Ensimmäinen juna lähti tänään maailman korkeimmalla sijaitsevalle rautatieosuudelle, joka yhdistää Tiibetin muuhun Kiinaan. Kiinan presidentti Hu Jintao avasi kauan odotetun radan Golmudin kaupungissa Luoteis-Kiinassa.

Maanpaossa elävät tiibetiläisaktivistit osoittivat Intiassa mieltään rataa vastaan. Dharamsalan kaupunkiin kokoontuneet mielenosoittajat varoittivat, että rautatie on Kiinan hallituksen poliittinen projekti, joka tietää vain uusia vaikeuksia itsenäisyydestä haaveileville tiibetiläisille.

Hu kuvasi avajaisseremoniassa rautatiehanketta kiinalaisen rautatierakennuksen uroteoksi ja suureksi maailman ihmeeksi.

Ensimmäinen juna kuljetti 900 matkustajaa Golmudista Tiibetin pääkaupunkiin Lhasaan. Reitti on pituudeltaan yli 1 100 kilometriä ja nousee peräti viiden kilometrin korkeuteen merenpinnasta. Matka kestää kaksi vuorokautta.

- Rautatieosuuden rakentaminen on erittäin tärkeä tapahtuma, joka vauhdittaa Tiibetin ja Qinghain maakunnan taloudellista ja sosiaalista kehitystä, nostaa kaikkien etnisten ryhmien elintasoa ja yhdistää ryhmiä toisiinsa, Hu lausui seremoniassa.

Ilma viiden kilometrin korkeudessa on niin ohutta, että vaunuissa on happinaamarit. Junan ikkunoita on vahvistettu auringon ultraviolettisäteiden torjumiseksi, ja vaunujen ilmanpainetta säädellään.

Rautatien vastustajat epäilevät, että rautatie vaarantaa ylämaiden luonnon herkän tasapainon ja tuottaa rahaa vain Tiibetissä asuvien kiinalaisliikemiesten taskuihin. Tiibetin henkinen johtaja, maanpaossa elävä dalai-lama on kuitenkin antanut varovaisen tukensa hankkeelle.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat