Mainos

Ensimmäinen erä: Romney korjasi potin

Jännityksellä odotettu Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden välinen ensimmäinen vaaliväittely näyttää päätyneet republikaanien yllätysvoittoon.

Mitt Romneyn arvioidaan hallinneen keskustelua yllättävän hyvin ja demokraattien Barack Obama oli pahasti ruosteessa.

Obaman arvioitiin olleen välillä turhankin vaivautuneen näköinen. Romney oli tehnyt kotitehtävänsä varsin perusteellisesti ja faktat olivat hyvin hallussa. Hän oli myös energisemmän oloinen kuin Obama.

Aluksi Romneyn oli hieman vaikea päättää, millainen ilme olisi sopivin, kun hän seurasi Obaman puhetta, välillä taas Obama katsoi vaivautuneena lattiaan.

Alussa verotusta ja budjettivajetta koskeneessa kiihkeässä väännössä ilma oli sakeanaan lukuja, prosentteja ja väitteitä erilaisten leikkausten hyödyistä ja haitoista ja paikoin ehdokkaat puhuivat kiihkeästi päällekkäin.

Sen jälkeen tahti rauhoittui ja terveydenhuoltouudistuksesta käydyssä keskustelussa pysyi jo varsin hyvin kärryillä. Siinä Romney pääsi myös varsin hyvin niskan päälle, ja Obama näytti jättävän monta hyvää tilaisuutta käyttämättä vastaiskuihin. Lisäksi Obaman loppuyhteenveto oli lähes veltto, eikä siinä ollut tarvittavaa imua.

Väittelyssä kuultiin varsin vähän henkilökohtaisia naljailuja, eikä missään vaiheessa puututtu esimerkiksi Romneyn henkilökohtaiseen varallisuuteen eikä moniin muihin teemoihin, joita lokaisessa vaalimainonnassa on viljelty.

Romneyn topakkuus saikin jo monet analyytikot miettimään uudelleen republikaanien mahdollisuuksia vaalissa.

Ensi viikolla vuorossa ovat varapresidentit, ja presidenttiehdokkailla on vielä kaksi mittelöä lokakuun viimeisillä viikoilla.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.