Mainos

Ensimmäinen avustuslaiva Umm Qasrissa

Sir Galahad -alus pääsi tänään Umm Qasrin satamakaupunkiin lastinaan muun muassa lääkkeitä ja ruokaa.

Avustuslaiva Sir Galahad matkalla Umm Qasriin.

Ensimmäinen humanitaarista apua tuova laiva on päässyt tänään Umm Qasrin satamakaupunkiin Etelä-Irakiin.

Brittiläisessä Sir Galahad -aluksessa on 200 tonnia avustustarvikkeita: muun muassa ruokaa, lääkkeitä, huopia ja juomavettä.

Alus pääsi Umm Qasriin aiottua myöhemmin, koska satamavesiltä jouduttiin raivaamaan miinoja. Umm Qasr on Irakin ainoa syväsatama.

Apu jakoon huomenna

Osa Sir Galahadin avusta on määrä jakaa huomenna Umm Qasrissa. Loput jaetaan lähipäivinä muualle Etelä-Irakiin. Apua ei brittien mukaan voida kuitenkaan toistaiseksi toimittaa Basraan, Irakin toiseksi suurimpaan kaupunkiin, jossa asuu 1,5 miljoonaa ihmistä.

- Basra ei ole läheskään meidän käsissämme, emmekä pysty mitenkään saamaan tällä hetkellä humanitaarista apua sinne, kertoi eversti Chris Vernon, brittijoukkojen tiedottaja. Etelä-Irakiin on saatu jo aiemmin maanteitse muutamia avustuskuljetuksia Kuwaitista, mutta todellisen avun tarvetta ei näillä kuljetuksilla ole pystytty läheskään täyttämään.

Sir Galahdanin avustustarvikkeiden jakelusta huolehtivat aluksi liittoutuman sotilaat, kertoo brittiläinen kenraalimajuri. Kenraali toivoo kansainvälisten avustusjärjestöjen ottavan jakelun myöhemmässä vaiheessa hoidettavakseen.

Apua varastoitu naapurimaihin

YK:n elintarvikeohjelma WFP on varastoinut Irakin naapurimaihin elintarvikkeita niin paljon, että niillä pystyttäisiin ruokkimaan kaksi miljoonaa ihmistä kuukauden ajan. Ongelmana on avun toimittaminen.

Avustusjärjestöjen mukaan humanitaarinen katastrofi Etelä-Irakissa on vielä vältettävissä, koska useimmilla irakilaisperheillä on avustusjärjestön arvion mukaan ruokaa huhtikuun loppuun. Siihen mennessä YK:n ruokaa öljystä -ohjelman puitteissa tuodut elintarvikkeet ovat kuitenkin loppumassa.

Pääkaupungin Bagdadin alueella näkymät avustusten osalta ovat erittäin epäselvät. Irak vakuutti vielä hiukan ennen Sir Galahadin saapumista, että Umm Qasr on edelleen Irakin valvonnassa. Irakin tiedotusministeri Saeed al-Sahaf sanoi Hollywood-elokuvista vaikutteita saaneiden "imperialististen lampaiden" levittävän valheita tilanteesta.

Vakuutukset pilvissä

Irakin satamiin matkaaville aluksille myönnettävien sotariskivakuutusten hinnat ovat viimeisten 48 tunnin aikana yli kaksinkertaistuneet, kertoo brittiläisen Lloyd'sin vakuuttajaryhmän edustaja. Vakuutusten kallistuminen aiheuttaa ongelmia Irakiin apua toimittaville avustusjärjestöille, jotka parhaillaan vuokraavat aluksia kuljetuksiaan varten.

Viimeisin korotus tietää sitä, että laivojen vakuutusmaksut ovat nousseet sotaa edeltäneestä tasosta jo huikeat 2 000 prosenttia. YK:n ruokaohjelman merikuljetuksista vastaava johtaja Age Erichsen myöntää, että järjestö on hyvin huolissaan kulujen noususta.

Viime kädessä sotariskivakuutukset verottavat perille menevän avun määrää, koska jonkun on pakko kustantaa vakuutuskulujen nousu. Käytännössä se joku on avun toimittaja.

- Laivan omistajat eivät lisäkuluja maksa, koska silloin heitä uhkaisi konkurssi, Erichsen kertoo.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.