Ensilumi etelään sunnuntaina - pakkaset paukkuvat pohjoisessa tänään

Ensilumi voi sataa Etelä-Suomeen sunnuntaina, arvioi Ilmatieteen laitos. Sateet saattavat tulla myös vesitihkuna.

Suomessa on nyt poikkeuksellisen vähän lunta vuodenaikaan nähden. Lumi peittää lähinnä Lapin pohjoisimpia ja itäisimpiä kolkkia.

Tavallisesti pysyvä lumi on satanut Lapin keskiosiinkin jo lokakuun puolella ja Etelä-Lappiin marraskuun alussa.

Tilastojen valossa ensilumen olisi pitänyt jo sataa Etelä- ja Keski-Suomeen, vaikka tyypillisesti pysyvää lumipeitettä ei marraskuun puolivälissä alueella vielä ole.

– Koko 2000-luvun ajan tähän aikaan vuodesta Suomessa on ollut lunta merkittävästi laajemmalla alueella kuin nyt, sanoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Pitkän ajan tilastojen mukaan keskimääräinen lumen syvyys on marraskuun puolessavälissä Keski- ja Pohjois-Lapissa yli kymmenen senttiä ja maan itä- ja keskiosissa yhdestä kymmeneen senttiä.

Tällaista tänään

Kylmää ja kuivaa ilmaa virtaa Suomeen tänään pohjoisesta. Maan keski- ja pohjoisosassa on monin paikoin selkeää, itärajalla voi tulla lumikuuroja.

Maan eteläosassa pilvisyys on runsasta.

Päivän ylin lämpötila on etelässä viiden asteen vaiheilla. Maan keskiosassa astemittari liikkuu plussan puolella nollasta neljään. Maan pohjoisosassa pakkanen saattaa nousta viiteen asteeseen. Pohjois-Lapissa pakkasta on kymmenisen astetta.

– Etelässä on vielä lämmin sää, mutta pohjoisessa on jo kylmää ilmaa, kertoo MTV3 Uutisten meteorologi Visa Salojärvi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat