Mainos

Ensi yönä räntää ja lunta itään: ”Ajokeli voi olla huono aamulla”

Maan itäosaan ennustetaan tiistain vastaisesta yöstä alkaen räntä- ja lumisateita, jotka voivat huonontaa ajokeliä. Kylmä pohjoistuuli puhaltaa tiistaina niin, että etelässäkin lämpötilat ovat vain reilussa viidessä asteessa.

Ajokeli saattaa huonontua yön aikana räntä- ja lumisateiden takia etenkin Etelä- ja Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa sekä Keski-Suomessa. Vesisateet muuttuvat yön aikana lumisemmiksi sadealueen pohjoisreunalla. Yöstä alkaen Itä-Suomessa voi olla kovia tuulenpuuskia, ei kuitenkaan myrskypuuskia.

– Lunta tulee näillä näkymin isommista kaupungeista Mikkelin, Kuopion ja Joensuun seuduilla, kaikista todennäköisimmin Pielisen seudulla Pohjois-Karjalassa. Jos maa olisi jo jäässä, lunta sataisi yli kymmenen senttimetriä, mutta nyt lumi tulee plussalla olevaan märkään maahan, joten on hyvin vaikea sanoa, mitä siitä jää maahan, etenkin teille. Ajokeli voi kuitenkin olla huono aamulla idässä. Kannattaa katsoa aamulla säätila ulkona sekä sääennusteet ja sadetutkat ennen liikenteeseen lähtöä ja miettiä, millä kulkuvälineellä voi lähteä liikkeelle, toteaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Pohjoisesta puhaltaa tiistaina niin kylmää ilmaa, että jos etelässä tulisi sateita, nekin olisivat todennäköisesti räntää. Etelässä sateen todennäköisyys on kuitenkin pieni. Lännessä voi tulla joitain räntäkuuroja.

Keskiviikon vastaisena yönä lumisateita ennustetaan Kainuuseen ja Koillismaalle.

– Voi olla, että keskiviikkona lumisateet leviävät laajemmin Itä- ja Pohjois-Lappiin, mutta tämä ennuste on vielä epävarma. Etenkin Kainuussa ja Pohjois-Lapissa lumi voi jäädä joksikin aikaa maahan, mutta näyttää siltä, että viikonloppuun mennessä maa olisi taas musta koko maassa, sanoo Pekka Pouta.

Tuuli pitää alkuviikolla kovimmat yöpakkaset kurissa, mutta ensi yönä pakkasta voi olla etenkin osassa Pohjois-Suomea ja paikoin Suomenselällä. Keskiviikon vastaisena yönä hallaa on lännessä ja etelässä, paikoin yöpakkastakin.

Kolean alkuviikon jälkeen sää lämpenee hieman, mutta ei enää samanlaisin lukemiin, kuin menneenä viikonloppuna.

Ensilumi mitattu jo virallisestikin

Pohjoisessa oli maa paikoin valkeana jo viikonloppuna ja tänä aamuna. Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla virallinen ensilumi on kuitenkin mitattu vasta Enontekiön Karesuvannolla, jossa lunta oli eilisaamuna yksi senttimetri.  Ensilumitilastoon pääsemiseksi vaaditaan, että maassa on lunta vähintään yksi senttimetri aamulla kello 9, talviaikana kello 8.

Suurempiakin lumimääriä näkyi kuitenkin viikonloppuna automaattiasemien jatkuvissa mittauksissa, joissa suurimmat lumensyvyydet olivat Muonion Alamuonion kaksi senttimetriä lauantaina ja Sodankylän Lokan kaksi senttimetriä sunnuntaina.

Seuraa räntä- ja lumisade-ennustetta MTV:n sääsivuston sadetutkasta. Sadetutka näyttää myös sateen ennustetun olomuodon.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.