Ensi- ja turvakotien liitto: Synnytysosastoerot ovat lisääntyneet

Eroauttamisen ammattilaisten mukaan erot raskauden aikana ja heti lapsen synnyttyä ovat lisääntyneet.

Ensi-ja turvakotien liitto teki 150 eroauttamisen ammattilaiselle kyselyn. Vastauksista kävi ilmi, että viime aikoina avunhakijoissa on ollut entistä enemmän pienten lasten vanhempia.

– Näyttää siltä, että erot raskauden aikana ja heti lapsen synnyttyä ovat lisääntyneet, ihmettelee eroasiantuntija Raija Panttila Ensi- ja turvakotien liiton Neuvokeskuksesta.

– Asiat ovat edenneet tutustumisvaiheesta lapsen syntymään ja eroon nopeasti. Lapsen tarpeet voivat olla ristiriidassa vanhemman vaatimuksien kanssa, Panttila sanoo.

Panttilan mukaan tässä tilanteessa lasta koskevista asioista sopiminen voi olla erityisen haastavaa etenkin jos vanhemmilla on ollut takana lyhyt suhde.

Yhteishuoltajuus toimii vain harvoin

Eroammattilaisten mukaan suurin este yhteishuoltajuuden onnistumisen tiellä on eroon liittyvien tunteiden käsittelemättä jättäminen.

– Eron jälkeen yhteishuoltajuus on juridisena järjestelynä vallitseva normi, mikä harvoin kuitenkaan toteutuu käytännön tasolla yhteistyövanhemmuutena, toteaa Panttila.

Onnistunut yhteistyövanhemmuus:

1) Tee päätös hoitaa yhteistyö lapsen asioissa hyvin eron jälkeen. 

2) Erota menneeseen parisuhteeseen liittyvät tunteet vanhemmuudesta eli hoida lapsen asiat yhdessät toisen vanhemman kanssa.

3) Jousta lasta koskevissa asioissa.

Lähde: Perhepsykoterapeutti, perheneuvoja Nina Kauppisen lisensiaattitutkimus, jossa haastateltiin seitsemään eronnutta yhteistyövanhempaa

Panttilan muistuttaa, että yhteistyövanhemmuus perustuu vanhempien molemmin puoliseen kunnioittamiseen.

– Molemmat ovat lapselle tärkeitä ja tekevät yhteistyötä lapsen hyväksi. Tutkimusten mukaan yhteistyövanhemmuus suojaa lasta eron jälkeen ja se tukee myös vanhempien selviytymistä, toteaa Panttila

Eron jälkeisillä tapahtumilla suurempi vaikutus

Perhetutkimuksen professori Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopistosta sanoo, että eron jälkeiset tapahtumat ovat lapselle isompia riskejä kuin itse ero.

Jokisen mukaan lapsen selviämiseen vaikuttavat vanhempien aloittamat uudet seurustelusuhteet, päiväkodin ja koulun vaihdot, muutot, ystäväpiirin vaihtuminen ja perheen taloudellisen tilanteen heikkeneminen.

– Eron vaikutukset voivat näkyä pitkään lapsen elämässä, mutta monet lapset selviävät erosta nopeasti.

– Ero voi olla myös niin sanottu "toinen mahdollisuus". Eron jälkeen vanhempien ja lasten suhteet voivat joskus myös lähentyä ja perheenjäsenillä voi olla enemmän tilaa sekä omalle elämälle että uusille ihmissuhteille, valottaa Jokinen.

Lue myös:

    Uusimmat