Mainos

Enronin oikeudenkäynti vihdoin alkuun

Amerikkalaisen energiajätti Enronin konkurssin selvittely nytkähti eilen selvästi eteenpäin. Yhtiön entinen rahoitusjohtaja hyväksyi syytteensä ja lupautui auttamaan rikostutkinnassa.

Energiayhtiö Enronin konkurssin puiminen otti eilen ison askeleen, kun yhtiön entinen rahoitusjohtaja Andrew Fastow hyväksyi neuvottelujen jälkeen hänelle luettavan syytepaketin. Oikeudenkäynnin on määrä alkaa huhtikuussa. Syytteet voivat tuoda hänelle kymmenen vuoden vankeustuomion.

Tuomiota lieventääkseen Fastow on suostunut auttamaan Enronin sotkujen rikostutkinnassa, joka voi viedä vielä vuosia. Lisäksi hän lupautuu palauttamaan omaan sijoituskeinotteluunsa pistämiään Enronin pesän rahoja 23,8 miljoonaa dollaria.

Myös Fastow'n vaimo Lea Fastow hyväksyi hänelle laaditun syytekirjelmän. Fastow'n uskotaan selviävän alle vuoden vankeustuomiolla. Fastow't ovat syyteneuvotteluissa vedonneet siihen, että heillä on kaksi alaikäistä lasta. Andrew Fastow pidätettiin toissa vuonna epäiltynä petoksesta, rahanpesusta ja tilitietojen vääristelystä. Enronin apulaisvarainhoitajana työskennellyttä Lea Fastowia epäillään veropetoksesta.

Enron ajautui vararikkoon joulukuussa 2001 sen jälkeen, kun energiayhtiön velat olivat kasvaneet lähes 20 miljardin euron suuruisiksi. Konkurssi oli Yhdysvaltain siihen mennessä suurin. Tuhannet ihmiset menettivät konkurssissa työpaikkansa ja eläkesijoituksensa. Vararikolla on ollut laajoja vaikutuksia koko Yhdysvaltain yrityselämään.

Fastowia pidetään Enronin hämäräperäisen tilinpidon pääarkkitehtinä. Kasvavaa velkataakkaa peiteltiin salaisilla sijoitusjärjestelyillä, joiden samalla uskotaan rikastuttaneen texasilaisyhtiön johtoa miljoonakaupalla. Konkurssin yhteydessä yhtiön tilitietoja hävitettiin monin eri tavoin, jopa paperisilppureilla.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.