Mainos

Enron myy omaisuuttaan

Talousvaikeuksissa kamppaileva amerikkalainen energiajätti Enron aikoo myydä omistuksiaan pysyäkseen jaloillaan. Suojaa velkojiaan vastaan hakenut maailman suurin energia-alan trading-yhtiö kaavailee myyvänsä omistuksiaan lähes 6 miljardin dollarin (yli 40 miljardin markan) arvosta. Kaupan saattaa olla mm. hankaluuksissa oleva vesialan Azurix-yhtiö ja tuulienergiaomistukset.

Rahoitusjohtaja Jeff McMahonin mukaan Enronilla on vakuudettomia velkoja 13 miljardia dollaria (yli 86 miljardia markkaa) ja 2 miljardia dollaria (13,3 miljardia markkaa) vakuudellista pankkivelkaa. Joulukuun toisena päivänä haettu konkurssisuoja oli arvoltaan suurin Yhdysvaltain yhtiöhistorian aikana. McMahonin mukaan Enron selviää kuitenkin konkurssisuojasta vuoden sisällä.

Kongressi selvittää taustat

Yhdysvaltain kongressi on ryhtynyt selvittämään Enronin romahduksen taustoja. Edustajainhuoneen energia-ja kauppakomitea vaatii Enronin talousrekisterit sekä runsaasti muita dokumentteja vuodesta 1997 lähtien kymmenen päivän sisällä. Toinenkin komitea tutkii yhtiön tekemisiä.

Enronia on syytetty monista hämäristä tempuista. Lähes 600 yhtiön tekijää sai vielä viime kuussa enemmän kuin 100 miljoonaa dollaria bonuksia. Yhtiö pystyi pitämään myös noin 500 miljoonan dollarin velat poissa kirjanpidostaan. Enron on myöntänyt, että se on jo vuosia liioitellut voittojaan. Kirjanpitäjäyhtiö Andersen sanoi varoittaneensa yhtiötä mahdollista laittomuuksista ja sanoi, että kirjapitäjältä pimitettiin runsaasti keskeistä tietoa. Kongressi tutkii myös sitä, onko yhtiö menetellyt laittomasti eläkerahastojen kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.