"Enoa" epäillään useista lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä – kansanedustaja julkaisi epäillyn nimen Twitterissä eikä näe asiassa mitään ongelmaa – "Ei tulisi tällaista showta tässä"

Eilisestä lähtien julkisessa keskustelussa sekä sosiaalisessa mediassa on kuohuttanut lukuisista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäillyn "Enon" tapaus.

Poliisi julkaisi heinäkuun 29. päivä poikkeuksellisesti kuvat epäillystä ja tähän liittyviä tuntomerkkeja, kuten nuorten keskuudessa käytetty lempinimi "Eno", sillä poliisi epäili henkilön uhreiksi joutuneita olevan enemmän.

Tavallisesti rikoksesta epäillyn kuvaa tai nimeä ei julkaista etenkään arkaluontoisissa rikoksissa, ellei tapauksella ole merkittävää yhteiskunnallista vaikutusta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra julkaisi eilen Twitter-tilillään kirjoituksen, jossa hän julkaisi epäillyn oletetun nimen. MTV Uutiset soitti hänelle kysyäkseen kommenttia siitä, miksi hän on julkaissut nimen, ennen kuin henkilö on tuomittu rikoksesta.


Kansanedustaja Riikka Purra.

– Kansalaisia, suomalaisia ihmisiä, kiinnostaa tietää tällaisten vakavien rikosten tekijöistä. Ihmisiä kiinnostaa tietää minkämaalainen ihminen on ja muuta. Tätä esitettiin ikään kuin kyseessä olisi suomalainen henkilö, niin se on aika vääristävää tässä tapauksessa, Purra sanoo.

Oletteko tietoinen siitä, että poliisi ei ole vielä julkaissut tämän epäillyn nimeä ollenkaan?

– Se vähän vaihtelee. Tottakai voi ajatella, että joskus ei uutisoi sitä mistä poliisi tiedottaa ja joskus poliisi tiedottaa vähän epäjohdonmukaisesti eli riippuu aika paljon tapauksesta, että milloin se nimi esimerkiksi kerrotaan.

Mutta oletteko tietoinen, että Julkisen sanan neuvoston Journalistin ohjeissa kehotetaan varovaisuuteen tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä, kun kyse on vasta epäilystä?

– Juu kyllä tiedän, mutta monet ovat huomanneet sen myös, että kun kyseessä on suomalainen henkilö, niin se nimi monesti kerrotaan paljon herkemmin.

– Ja juuri tämän takia ihmiset ovat vihaisia, kun tämmöisiä vakavia rikoksia tapahtuu. Sen takia että he eivät saa selvästi tietoa. Minkä takia ei voida kertoa näitä tiedossa olevia seikkoja? Ei tulisi tällaista showta tässä. Meillä on taustalla Oulussa tapahtuneet rikokset. Kuvittelisi että siitä sekä poliisi että lehdistö olisi oppinut sen verran, että kerrottaisiin näistä asioista silloin kun ne ovat ajankohtaisia ja mahdollisimman paljon asioita. Se leikkaa myös huhuilta siivet.

Onko teillä jotain tietoa siitä, millaisen tuomion tämä henkilö tulee samaan, sillä tapaus on edelleen tutkinnassa?

– Olemme puolueena sitä mieltä, että Suomessa seksuaalirikosten ja väkivaltarikosten tuomiot, varsinkiin lapsiin kohdistuneet, ovat liian pieniä. Joten riippumatta siitä, onko minulla tietoa siitä, millainen tuomio tulee olemaan, niin se todennäköisesti tulee olemaan liian lyhyt tähän aiheutettuun kärsimykseen nähden.

Miksi olette julkaissut tämän twiitin?

– Miksi nyt twiittejä julkaistaan? Tämä on herättänyt paljon keskustelua somessa. Tähän moni muukin otti kantaa, ei kai siihen nyt sen ihmeellisempää syytä tarvita.

Tulisiko teidän mielestänne sitten julkaista epäiltyjen nimet suoriltaan?

– Riippuu rikoksesta. Tässä oli ongelmana se, että media käytti tätä miehen lempinimeä, joka nimenomaan viittasi suomenkieliseen sanaan, puhui "Enosta", joka asui Laajasalossa.

– Mediassa kerrottiin, että hän on helsinkiläismies ja esitettiin että hän on syntynyt 50-luvulla. Siitä yksinkertaisesta virkkeestä varmaan jo lukija päätteli, että tämä mies on syntynyt 50-luvulla Helsinkiin, niin sehän on suomalainen mies. Tämä on minun mielestäni aika vääristävää kerrontaa.

Hänestähän on nyt julkaistu nämä kuvat ja tämä "Eno"-nimimerkki sen takia että nämä mahdolliset muut uhrit pääsisivät kertomaan tästä ja nämä uhrit ovat tunteneet hänet "Eno"-nimellä. Ja poliisihan ei ole muuta tietoa tästä kertonut, eli koetteko että asia on silti aivan sama?

– En ymmärrä nyt näitä kysymyksiä. Jos kerrontaani noin yleisesti on lukenut pidempään, niin tämä ei ole ihan ensimmäinen kerta, kun itse, tai puolueeni, tai monet muutkaan ihmiset, kritisoi raiskauksista tai seksuaalirikoksista käytävää julkista keskustelua tai ylipäätänsä sitä mikä median rooli siinä on. Että tämä ei nyt ole mikään hirveän poikkeuksellinen tapaus.

Kun olette julkaisseet tämän henkilön nimen, mitä ei ole julkisuudessa tehty, koska hän on edelleen epäilty, ja hänestä on poliisi julkaissut rajattuja tietoja, niin pitäisikö epäillyn nimiä alkaa julkaista systemaattisesti tai näettekö tässä mitään ristiriitaa että olette itse julkaisseet tämän twiitin?

– Lähestulkoon aina kun näitä nimiä ei kerrota, niin siinä ei hirveän kauaa mene, kun sosiaalinen media ne kaivaa esille. Silloin tällainen mylly lähtee käyntiin, kun niitä ja ylipäänsä muita tunnistetietoja ei kerrota. Tässä tapauksessa julkaistiin kuva, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää.

Koetteko sitten että poliisin pitäisi kertoa näitä?

– Poliisin tulisi kertoa näitä asioita, ja sitten median tulisi tietysti toistaa näitä asioita, mitä poliisi kertoo.

Rikoksesta epäillyn nimen julkaisemisesta kirjoitetaan Journalistin ohjeissa kohdissa 32 ja 33:

JO 32: Tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä on syytä olla varovainen, kun kyse on vasta rikosepäilystä tai syytteestä.

JO 33: Tietoja rikoksentekijästä, syytetystä tai epäillystä ei yleensä pidä julkaista, jos ne paljastavat erityisen arkaluonteisen rikoksen uhrin.

Lue myös:

    Uusimmat