Mainos

Ennusteet: Valoa vasta pitkän tunnelin päässä

OP-Pohjola ennakoi tähänastisista synkimmässä ennusteessa Suomen talouden supistuvan reippaasti. Ennusteita on laadittu monelta taholta, eivätkä näkymät ole kovinkaan valoisat.

Palkansaajien tutkimuslaitos ennusti jokin aika sitten, että Suomi vajoaa tänä vuonna jyrkästi taantumaan. Kokonaistuotannon odotetaan supistuvan 3,7 prosenttia tänä vuonna ja ensi vuonna prosentin. Syynä on ennen kaikkea viennin väheneminen 10 prosentilla.

Laitos ennakoi työttömyysasteen nousevan tänä vuonna 7,5 prosenttiin ja ensi vuonna 8,8 prosenttiin. Hallituksen elvytystoimet PT arvioi yksinkertaisesti melko tehottomiksi.

Sampo: Riski vieläkin huonommasta olemassa

Sampo Pankkikin vetää kuluvan vuoden talousennustettaan rajusti alaspäin. Pankki arvioi, että Suomen talous supistuu tänä vuonna 3,5 prosenttia, kun vielä joulukuussa ennuste oli 0,3 prosenttia. Lisäksi riskiä vieläkin huonommasta kehityksestä on SampoPankin mukaan olemassa.

Sampon mukaan työttömyys lähti nousuun jo vuosi sitten, ja sama jatkuu tänäkin vuonna. Inflaatio myös hidastuu. Ensi vuonna varovainen nousu on kuitenkin jo mahdollista, pankki arvioi.

Aktia-pankin pääekonomistin Timo Tyrväisen laatima ennuste on huolestunut, mutta tämän vuoden lopulla saattaisi hellittää.

Tyrväisen mukaan matalat korot alkavat kansallisten, valmistumassa olevien elvytyspakettien ja hidastuvan inflaation kanssa vähitellen tukea eurotalouden tunnelmaa 2009 aikana ja taantuma päättyy vuoteen 2010 tultaessa. Varsinainen elpyminen nähdään 2010 aikana. Elvytyspaketit nostavat budjettivajeet tasoille, joiden sulattaminen rajoittaa lähivuosien kasvua paitsi USAssa myös Euroopassa.

Aktia odottaa talouden alamäen päättyvän kuluvan vuoden lopussa. Vaikka talous kääntyy sen jälkeen kasvuun, 2007 lopun kokonaistuotannon taso saavutetaan vasta 2011 aikana.

Myös EU:n ennuste laskua täynnä

EU-komissio arvioi, että talouskasvu jäi vuonna 2008 noin 1 prosenttiin sekä euroalueella että koko EU:ssa Vuonna 2007 kasvu oli lähes 3 %. Tuoreimman ennusteen mukaan kokonaistuotannon kasvu sekä euroalueella että koko EU:ssa supistuu lähes 2 prosenttia vuonna 2009 ja alkaa vuonna 2010 taas kasvaa noin 0,5 prosenttia. Nykyinen ennuste on alhaisempi kuin syksyllä tehty.

Työpaikkojen arvioidaan EU:ssa vähentyvän noin 3,5 miljoonalla. Työttömyyden arvioidaan lisääntyvän 8,75 prosenttia koko EU:ssa vuonna 2009 (9,25 % euroalueella) ja lisääntyvän edelleen vuonna 2010.

Julkisen talouden tilan odotetaan huonontuvan edelleen vuonna 2010.

Myönteisenä voidaan sen sijaan pitää sitä, että inflaatiopaineet hiipuvat nopeasti hyödykkeiden hintojen epävakauden vuoksi. Viime vuonna kuluttajahintainflaatio oli koko EU:n alueella 3,7 prosenttia ja euroalueella 3,3 prosenttia. Vuonna 2009 sen odotetaan laskevan molemmilla alueilla noin 1prosenttiin ja vuonna 2010 hieman alle 2 prosenttiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.