Ennusteet: Äärikansallisille vaalivoitto Serbiassa

Serbian ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa vastakkain ovat äärikansalliset voimat ja eurooppalaista integraatiota kannattavat uudistajat. Ennalta tasaväkisiksi veikatut vaalit on käyty Kosovon kiistan varjossa; presidentti Martti Ahtisaaren on määrä jättää ehdotuksensa maakunnan tulevasta asemasta lähiviikkoina.

Ensimmäiset ennusteet povaavat Serbian parlamenttivaaleissa suurinta äänimäärää äärikansalliselle Serbian radikaalipuolueelle (SRS). Suurimman puolueen asemaa ennustavat radikaalipuolueelle sekä riippumaton tutkimuslaitos että puolue itse.

SRS:n on laskettu saavan 28,5 prosenttia äänistä. Presidentti Boris Tadicin oppositiossa olevalle demokraattiselle puolueelle povataan runsaan 22 prosentin äänisaalista.

Suuria puolueita kolme

Serbit ovat äänestäneet poikkeuksellisen vilkkaasti parlamenttivaaleissa. Lähes 60 prosenttia 6,6-miljoonaisesta äänestäjäkunnasta on käynyt vaaliuurnilla.

Kosovon kysymys esillä

Serbian vaaleja aikaistettiin uuden perustuslain tultua hyväksytyksi. Siinä Kosovon maakunta julistettiin erottamattomaksi osaksi Serbiaa.

Kosovon tulevaisuutta pohtivan Martti Ahtisaarenodotetaan puolestaan esittävän rajoitettua itsenäisyyttä albaanienemmistöiselle Kosovolle.

Vaalikampanjan aikana lähes kaikki puolueet ovat vakuuttaneet kerta toisensa jälkeen, etteivät ne suostu hyväksymään Kosovon itsenäisyyttä. Koska maakunta on ollut YK:n hallinnassa jo vuodesta 1999 lähtien, vain harvat uskovat tosissaan sen pysyvän osana Serbiaa.

- En odota Ahtisaarelta mitään Serbialle erityisen myönteistä raporttia. Mutta olen realisti. Meidän on tehtävä parhaamme sen pohjalta, mitä tuleman pitää, sanoi presidentti Boris Tadic äänestäessään vanhempineen Belgradissa.

Tadic uskoi EU-myönteisyyteen

Tadic jaksoi vielä vaalipäivänä uskoa oman demokraattisen puolueensa voittoon.

- Toivon, että nämä vaalit näyttävät Serbian kansan oikean, EU-myönteisen puolen, hän sanoi vaalihuoneiston ulkopuolella.

Presidentti lupasi myös raivata suurimman esteen Serbian lähentymiseltä EU:hun eli Bosnian serbien sodanaikaisen sotapäällikön Ratko Mladicin pidättämisen ja saattamisen Haagin sotarikostuomioistuimeen.

- Tulemme tekemään sen, ehdottomasti. Olen varma siitä, että poliisi ja tiedustelupalvelu tekevät hyvää yhteistyötä vaalien jälkeen.

Putin: Ei pakkoratkaisua Kosovosta

Vladimir Putin

Venäjän presidentti Vladimir Putin katsoo, ettei Kosovon tulevaa asemaa voida määrätä ulkopuolelta. Ratkaisun on Putinin mielestä oltava sellainen, että sekä Serbia että Kosovo voivat sen hyväksyä.

- Ei ole Euroopan etujen mukaista, jos jompikumpi osapuoli - sanokaamme vaikkapa Belgrad - joutuisi hyväksymään päätöksen joka olisi nöyryyttävä serbialaisille, Putin sanoi.

Putin neuvotteli tänään EU:n puheenjohtajamaan Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa Sotshissa Etelä-Venäjällä.

Merkel sanoi puolestaan toivovansa, etteivät pyrkimykset Kosovon aseman ratkaisemiseksi horjuttaisi Serbian vakautta. Hän toivoi myös, että demokraattiset voimat vahvistuisivat Serbiassa vaalien myötä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-TT)

Lue myös:

    Uusimmat