Mainos

Ennuste: Ukrainan vasemmistolle vaalivoitto

Vajaat 40 miljoonaa äänioikeutettua ukrainalaista valitsee maalleen uuden parlamentin sunnuntaina. Mielipidetiedustelut ennustavat vasemmiston aseman vahvistuvan entisestään, mikä ei lupaa hyvää pitkään lykkääntyneille talousuudistuksille.

Kommunisteilla on ollut tähän saakka riveissään 116 kansanedustajaan Ukrainan 450-paikkaisessa parlamentissa. Nyt kommunistien ja sosialistien vasemmistoblokille kaavaillaan jopa 30-40 prosentin osuutta parlamentin paikoista.

Mielipidetiedusteluihin vastanneiden suurin joukko, noin joka kolmannes, ei tosin ollut vielä valinnut puoluettaan. Ukrainan lain mukaan kyselyjä ei saa tehdä vaaleja edeltävien kahden viikon aikana.

Vaalien jälkeiseen Ukrainaan pääsee tuoreeltaan tutustumaan myös presidentti Martti Ahtisaari, joka saapuu valtiovierailulle Kiovaan tiistaina.

Kommunistien vastustajat hajalla

Kommunistien menetys johtuu paljolti keskustan ja oikeiston hajanaisuudesta - parlamenttivaaleissa on mukana kolmisenkymmentä puoletta, joista suuri osa saa tyytyä mitättömään äänisaaliiseen.

Ruh-puolue on kansallismielisten suurin ryhmittymä, jolle povataan vaajaan kuuden prosentin äänisaalista. Puolueen johtaja Vjatsheslav Tshornovil suree äänien hajaantumista.
-Vasemmisto saa enemmän paikkoja kuin heidän kannatuksensa edellyttäisi, koska demokraattiset voimat ovat hajallaan. Ukrainan nuori demokratia ei osaa sopia keskenään, Tshornovil sanoo.

Vaalien kokonaistulosta on tosin hankala ennustaa, koska vain puolet parlamenttipaikoista jaetaan puolueiden ehdokaslistojen perusteella. Lopuista 225 paikasta järjestetään henkilövaali, jonka voittaa kunkin äänestysalueen entinen ääniä saanut ehdokas.

Talousvaikeudet jatkuvat

Ukrainan talous on ollut vaikeuksissa aina siitä saakka kun maa itsenäistyi Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991. Kotimainen tuotanto putosi viime vuonna viisi prosenttia ja valtion omistamien yritysten yksityistäminen takeltelee.

Maksamattomia palkkoja ja eläkkeitä Ukrainassa on kertynyt rästiin jo yli 14 miljardin markan edestä. Työttömiä arvioidaan olevan ainakin 20 prosenttia aikuisväestöstä.

Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovatkin jäädyttäneet Ukrainalle myöntämiään lainoja uudistusten puutteessa.

Presidentti Leonid Kutshma on kannattanut maltillisia talousuudistuksia. Tarkkailijat kuitenkin pelkäävät, että parlamentin kurssinmuutos vasemmalle tyrehdyttää varovaisetkin uudistukset. Kutshma on ilmoittanut voivansa harkita yhteistyötä vasemmiston kanssa, jos ennustettu vaalivoitto toteutuu.

Tataareilla ei äänioikeutta

Ukrainan 50 miljoonasta asukkaasta 73 prosenttia on ukrainalaisia ja 22 prosenttia venäläisiä. Loppuosa jakautuu useisiin vähemmistöihin, joiden joukossa ovat myös Krimin niemimaan tataarit. Stalin karkotti heidät toisen maailmansodan aikana Krimiltä Keski-Aasiaan. Neuvostoliiton hajottua arviolta 250 000 tataaria palasi Krimille - heistä noin kolmasosalla ei ole Ukrainan kansalaisuutta eikä näin ollen myöskään oikeutta äänestää parlamenttivaaleissa.

Tuhannet tataarit ovat osittaneet vaalien alla mieltään äänioikeutensa puolesta. Presidentti Kutshma on kuitenkin ilmoittanut, ettei tataarien vaatimuksiin aiota suostua.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.