Mainos

Ennuste: Tämän viikon jälkeen taas tavanomaista lämpimämpää

Kuukausiennusteen mukaan sää on tämän viikon jälkeen taas tavanomaista lämpimämpää maan etelä- ja keskiosassa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen ennusteen mukaan maaliskuun viimeinen viikko ja huhtikuun alkupuoli olisivat maan etelä- ja keskiosassa 1-3 astetta keskimääräistä lämpimämpiä. Pohjoisessa lämpötilat olisivat ajankohdalle tavanomaisissa lukemissa.

– Tätä viikkoa hallitsevat aluksi vielä kovatkin yöpakkaset ja sadealueet, mutta ensi viikosta alkaen aina huhtikuun puoliväliin asti ECMWF:n ennuste näyttää tavanomaista lämpimämmältä osassa maata. Suursäätilanne voi olla sellainen, että meille virtaa lämmintä ilmaa kahdesta suunnasta. Korkeapaineet ovat sekä Keski-Atlantilla että Suomen kaakkoispuolella. Suomen eteläosaan pääsisi lämmintä sekä lännestä Atlantilta että kaakosta Kaspianmeren suunnalta, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi ECMWF:n ennustetta.

Sademäärän osalta pitkä ennuste ei näe poikkeamaa tavanomaiseen.

– Tämä tarkoittaa tähän aikaan vuodesta melko kuivaa säätä. Tämän ennusteen mukaan sateet tulisivat maan etelä- ja keskiosassa jo enimmäkseen vetenä, toteaa Rintaniemi.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä.

– Tässä ennusteessa epäilyttävää on se, että ennuste pitää kolmen viikon ajan tilanteen hyvin samanlaisena. Todennäköisesti tälläkin jaksolla tulee suursäätilan muutoksia, joita ennuste ei näe, toteaa Liisa Rintaniemi.

Lunta, vettä ja tuulta loppuviikolla

Tänään tiistaina lumisateita tulee maan etelä- ja keskiosassa. Sadealue kulkee hitaasti kohti itää ja keskiviikkona idässä voi kertyä lunta 5-10 senttimetriä. Sateet ovat idässä hajanaisia, mutta melko paikallaan pysyviä.

Torstai-iltana länteen saapuu uusi, voimakkaampi sadealue. Perjantain vastaisena yönä lunta pyryttää etenkin maan keski- ja pohjoisosassa. Pohjois-Pohjanmaalta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä lunta voi kertyä 10-15 senttimetriä. Lännessä ja etelässä sateet alkavat lumena, mutta perjantaina aamulla ja päivällä lännessä sataa jo vettä.

– Tämän hetken ennusteen mukaan tuuli voi voimistua myrskyksi torstai-iltana etenkin läntisillä merialueilla ja voi olla vaarallisen voimakasta myös maa-alueilla maan etelä- ja keskiosassa. Laajoja metsätuhoja ei kuitenkaan ole odotettavissa, sanoo Liisa Rintaniemi.

Lumisateiden etenemistä ja ennustetta voit seurata MTV:n sääsivuston sadetutkasta. Sivustolla ovat lisäksi muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet, tiesää ja kelikamerat.

Katso ylhäältä katsaus maaliskuun lopun ja huhtikuun alun säätyyppiin sekä alta lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavillaMainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.