Mainos

Ennuste: Sähkönkulutus kasvaa arvioitua nopeammin

Energia-alan keskusliitto Finergy ennustaa Suomen sähkönkulutuksen kasvavan seuraavien kahden vuosikymmenen aikana selvästi aiemmin arvioitua nopeammin. Sähkönkulutus kasvaa ennusteen mukaan noin neljänneksellä nykytasosta vuoteen 2020 mennessä.

- Sähköntarve kohoaa uuden ennusteen mukaan yli 96 terawattituntiin vuonna 2010 ja yli 106 terawattituntiin vuonna 2020, kertoi toimialajohtaja Harry Viheriävaara Helsingissä.

Sähkönkulutuksen kasvun myötä myös sähkön huipputehon tarve kasvaa. Viime vuoden tammikuun alun yli 14 000 megawatista huipputeho nousee Viheriävaaran mukaan vuoteen 2010 mennessä 16 300 megawattiin ja vuoteen 2020 mennessä 18 000 megawattiin.

Sähkön hinta laskee?

Liiton mukaan sähkön hinta saattaa laskea tämän vuoden aikana.

Liiton toimitusjohtajan Juhani Santaholma arvoi, että sähkön hinta voi tänä vuonna kääntyä laskusuuntaan mm. Pohjoismaiden parantuneen vesitilanteen vuoksi. Mitään yllätyksiä ei kuitenkaan ole odotettavissa.

- Suomen olosuhteissa markkina- eli pörssihinnan vaikutukset kuluttajan loppuhintaan ovat tulleet melkoisella viiveellä. Mitään dramaattisia hinnannousuja ei ole tapahtunut ja tuskin sellaisia rysäyksiä alaspäinkään tapahtuu, Santaholma arvioi.

Energia-alan keskusliiton ennakkotietojen mukaan kotitalouksien sähkölasku kallistui viime vuonna noin 9 prosenttia ja kaukolämpölasku reilun prosentin. Kotitalouksille hinnan nousu merkitsi noin 20 euron ja sähkölämmittäjille 120 euron lisälaskua vuodessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.