Mainos

Ennuste: Sääskiä Etelä-Suomeen vaan ei Lappiin

Mikäli tuoreeseen ennusteeseen on luottaminen, Etelä-Suomeen saadaan jälleen paikoin epätavallisen runsassääskinen kesä. Sen sijaan Lapissa ensi kesäkin on ennusteen mukaan varsin sääsketön.

Sääskiennusteen on tehnyt tänäkin vuonna enontekiöläinen Jatunin Tarha ry. Yhdistys käyttää ennustuksissaan koko Suomen alueella asuvan jäsenistönsä havainnointimahdollisuuksia.

Ensimmäisten lammikkomittauksien tulokset saatiin tänä vuonna lämpimien säiden ansiosta erityisen varhain. Mikäli ensimmäiset tulokset pitävät paikkansa, Etelä- ja Väli-Suomi saavat kokea pitkiin aikoihin ankarimman sääskivuoden, kerrotaan Jatunin Tarha ry:stä.

Yhdistyksen mukaan on käymässä niin, että sääsket ovat jo kolmantena vuotena peräkkäin siirtyneet pois Lapista ja lisääntyneet Etelän suuntaan mentäessä. Tätä pidetään Lapin turismin kannalta hyvänä, mutta Pohjois-Suomen lintujen ruoan suhteen ennuste aiheuttaa huolta.

Enontekiöläinen kylä- ja kulttuuriyhdistys Jatunin Tarha otti pari vuotta sitten tehtäväkseen sääskiennustukset, koska niistä luovuttiin Oulun yliopistolla. Myöskään Lapin ympäristökeskus ei halunnut aloittaa ennustuksia.

Viime vuonna sääskiä oli erityisen paljon Itä- ja Väli-Suomessa - juuri niin kuin Jatunin Tarhan ennustuksessa määriteltiin. Lapissa on ollut kahtena vuotena niukasti sääskiä. Jatunin tarhan puheenjohtaja Sven Pahajoki on myöntänyt, että sääskien määrän ennustaminen tieteellisillä menetelmillä on mahdotonta. Itse asiassa jatunilaisetkin pitävät sääskien määrän povaamista liki pelkkänä huuhaana. -Sääskien ennustaminen on varmasti maailman turhimpia asioita, Pahajoki arvioi. Jatunilaisten pitkän aikavälin ennustus on, että sääsket ovat vähitellen siirtymässä pois Lapista ja Pohjois-Suomesta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.