Mainos

Ennuste: Helmikuu lauhtuu edetessään – joko keväisiä hetkiä loppukuussa?

Helmikuu voi alkaa tavanomaista kylmempänä, mutta loppukuusta ennustetaan tavanomaista lauhempaa.

Sekä Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF että yhdysvaltalainen NOAA ennakoivat säätyypin muutosta helmikuun alun aikana. NOAA ennustaa koko kuusta Skandinaviaan tavanomaista lauhempaa, ECMWF puolestaan ennustaa lauhemman sään alkavan viimeistään helmikuun toisella viikolla Länsi- ja Pohjois-Suomesta alkaen.

Helmikuun loppupuolen ennuste näyttää jo reilut kolme astetta pitkäaikaisia keskiarvoja lauhemmalta koko Suomessa.

– Pitkään Suomen itäpuolella pyörinyt kylmä korkeapaine osoittaa vähitellen väistymisen merkkejä helmikuun ensimmäisen viikon aikana. Ilmavirtaukset ovat kääntymässä hitaasti etelän kautta kohti lounasta ja samalla säätyyppi muuttuu kosteampaan ja epävakaisempaan suuntaan, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas ennusteita.

Helmikuun ensimmäinen viikko näyttää vielä tavanomaista vähäsateisemmalta, mutta kuun puolivälistä loppukuuhun ennuste näyttää hieman tavanomaista sateisemmalta.

– Vielä ainakin helmikuun ensimmäinen viikko lienee pakkasviikko koko maassa, mutta lännestä alkaen pakkanen olisi muuttumassa jo heikoksi. Pisimpään kylmää on Itä- ja Kaakkois-Suomessa, jonne pääsee kiertymään vielä mantereista ja kylmää ilmaa, toteaa Markus Mäntykannas.

Lämpötilaennuste helmikuun toisesta viikosta kuun loppuun näyttää, että ajoittain ainakin maan etelä- ja länsiosassa olisi suojasäätä ja tällöin sateiden olomuoto voi olla mitä vaan.

– Viime talvien kaltainen runsasluminen helmikuu näyttää tänä vuonna epätodennäköiseltä. Keväisiä hetkiä voi pitkän ennusteen mukaan olla tänä vuonna mahdollisesti melko aikaisinkin, jos aurinko näyttäytyy lauhemman jakson aikana. Helmikuun lopulla auringon teho alkaa olla jo sitä luokkaa, että lumi sulaa pikkupakkasellakin, toteaa Markus Mäntykannas.

Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Ne eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä.

Katso videolta katsaus helmikuun säähän.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.