Mainos

Ennuste: Fischer voittamassa Itävallan presidentinvaalit

Presidentinvaalien ennakkosuosikki, sosiaalidemokraatteja edustava parlamentin puhemies Heinz Fischer on ennusteiden mukaan viemässä voiton Itävallan presidentinvaaleissa.

Itävaltalaiset valitsevat tänään uuden presidentin.

Parlamentin sosiaalidemokraattinen varapuhemies Heinz Fischer on ennusteiden mukaan voittamassa Itävallassa tänään järjestetyt presidentinvaalit. Fischerin johto konservatiiviseen ulkoministeriin Benita Ferrero-Waldneriin on kuitenkin melko niukka.

ORF-yleisradioyhtiön ennuste perustui tilanteeseen, jossa puolet äänistä oli laskettu. Ennuste lupasi Fischerille 51,9 prosenttia ja Ferrero-Waldnerille 48,7 prosenttia äänistä. Fischer, 65, oli mielipidemittausten mukaan vaalien ennakkosuosikki. Ero Ferrero-Waldneriin ei silti mielipidemittauksissakaan ollut suuri. Jos Fischerin voitto varmistuu, Itävalta saa ensimmäisen vasemmistolaisen presidentin 18 vuoteen.

Konservatiivista kansanpuoluetta edustavasta Ferrero-Waldnerista, 55, puolestaan olisi tullut maan ensimmäinen naispresidentti. Hänet valittiin ensimmäisenä naisena Itävallan ulkoministeriksi.

Presidentillä, jonka virkakausi on kuusi vuotta, on Itävallassa vain vähän poliittista valtaa. Nykyinen presidentti Thomas Klestil on ollut virassa jo kaksi kautta, joten hän ei enää voinut asettua ehdolle.

Presidentinvaalien katsottiin samalla antavan viitteitä maan konservatiivisen liittokanslerin Wolfgang Schüsselin suosiosta. Schüsselin hallitus hävisi viime kuussa kahdet tärkeinä pidetyt aluevaalit. Fischerin mahdollista voittoa pidetään lisämerkkinä Schüsselin suosion hiipumisesta.

Kansallismielinen Jörg Haider liputti vaalien alla avoimesti Ferrero-Waldnerin valinnan puolesta. Haiderin vapauspuolue on ollut mukana hallituksessa vuodesta 2000, ja vaikka Haiderilla ei ole hallituksessa mitään virallista asemaa, hänen vaikutusvaltaansa politiikassa on silti pidetty suurena.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.