Mainos

Ennuste: Alkuvuodesta tulossa tavallista lauhempi

Pitkän aikavälin sääennuste ensi vuoden alkuun näyttää, että tammi-maaliskuu olisi hieman keskimääräistä lämpimämpi ja vähäsateisempi.

Joulukuun ennustetaan olevan vielä tavanomaista kylmempi. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan tammi-maaliskuu olisi kuitenkin 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpi. Etenkin Suomen pohjoisosassa näyttäisi tavallista lauhemmalta.

– Ilmanpaine-ennusteen mukaan mitään todella lauhaa ei kuitenkaan näyttäisi olevan tulossa, vaan varmaankin talvikuukausina pysytellään pääosin pakkasen puolella. Kylmemmät ja lauhemmat jaksot vuorottelevat, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Keskimäärin päivän ylimmät lämpötilat ovat tammi-helmikuussa etelässä -2…-5 asteessa, maan keskiosassa -5…-8 asteessa ja pohjoisessa -10 asteen vaiheilla tai sen alapuolella.

Ennuste näyttää myös, että tammi-maaliskuussa sataisi hieman keskimääräistä vähemmän.

– Lännestä ei näyttäisi tulevan niin paljon voimakkaita matalapaineita ja myrskyjä kuin tavallisesti. Ilmavirtausten ennakoidaan käyvän enemmän etelän ja idän väliltä, jolloin meillä olisi kuivempaa, toteaa Aleksi Jokela.

Pitkän aikavälin ennusteen on laatinut Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF. Nämä ennusteet ovat vielä kokeiluasteella. Pohjois-Euroopassa pitkän aikavälin ennusteet eivät ole yhtä luotettavia kuin esimerkiksi lähellä päiväntasaajaa, missä sään vaihtelut ovat vähäisempiä ja ennustettavuus pitkällä aikavälillä parempi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.