Mainos

Ennestään heikko luottamus paaviin heikentyy entisestään

Katolisen kirkon johtaja Joseph Ratzinger eli paavi Benedictus XVI on joutumassa virkakautensa syvimpään kriisiin jatkuvasti paisuvan pedofiliaskandaalin vuoksi. Tänään pitämässään messussa 82-vuotias Ratzinger sanoi sentapaista, että hänen uskonsa auttaa häntä kestämään myös arvostelun.

Saksalaisen Stern-lehden kyselyn mukaan luottamus paaviin on kutistunut 38 prosentista 24 prosenttiin pelkästään tammikuun aikana. Katolisen kirkon uskottavuus on puolestaan hiipunut 29 prosentista 17 prosenttiin.

Katolisen kirkon piirissä yleisen lasten seksuaalisen riiston vähättely ja salailu ovat saaneet muun muassa Britannian yleisradioyhtiön British Broadcasting Corporationin toimittajan pohtimaan, että Ratzinger saattaa joutua eroamaan virastaan. Tämä lienee kuitenkin epätodennäköistä.

Ennen tämänpäiväistä riittiä Ratzinger kierteli Pyhän Pietarin aukiolla erikoisvalmisteisessa ajoneuvossaan - popemobilessa - tervehtimässä pyhiinvaeltajia, joita oli kerääntynyt paikalle kymmeniätuhansia.

Ratzinger ei maininnut suoraan pedofiliaskandaaleja, joita on tullut yhä enemmän esiin viime aikoina katolisen kirkon piirissä. Pappien seksuaalisesti riistämiä uhreja on tullut esiin useissa maissa, ja viime aikoina arvostelu on kohdistunut yhä suoremmin myös Ratzingeriin hänen piispanaikaisten toimiensa vuoksi.

Ratzinger sanoi saarnassaan, että usko antaa "rohkeutta olla pelkäämättä hallitsevan mielipiteen pikkusieluista juoruilua".

Hän sanoi myös, miten ihminen voi joskus "vajota mitä alhaisimmalle tasolle" ja "upota synnin ja vilpillisyyden suohon".

Messussa luettiin myös rukous, jossa pyydettiin jumalan apua "nuorille ja niille, jotka opettavat ja suojelevat heitä". Vatikaanin radion mukaan rukous heijasti katolisen kirkon "tuntemuksia tänä vaikeana aikana, jolloin se joutuu kohtamaan pedofilian vitsauksen".

Syytöksiä selvitetään

Itävallan katolinen kirkko ilmoitti tänään nimittäneensä ulkopuolisen selvittäjän tutkimaan syytöksiä hyväksikäytöstä.

Wienin arkkipiispa Christoph Schönborn sanoi, että selvitykset on tehtävä kirkon ulkopuolella, jotta tutkimusten puolueettomuus voidaan taata.

Sveitsissä presidentti Doris Leuthard vaati, että pedofiilipapit on pantava mustalle listalle, jotta he eivät pääsisi enää tekemisiin lasten kanssa.

- On tärkeää, että pedofiilit - olivatpa he sitten pappeja, opettajia tai muita lasten kanssa työskenteleviä - eivät enää pääse kosketuksiin lasten kanssa, presidentti sanoi sveitsiläislehden verkkosivulla.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.