Ennennäkemätön pörssi-ilmiö heilutti myös suomalaista eläkeyhtiötä – Varma kritisoi rahastoja kohtuuttomista riskeistä: "Siihen sitten iskettiinkin"

9:35
Voivatko viime viikon tapaiset osakekurssien heittelyt vaikuttaa suomalaisten varallisuuteen ja eläkevaroihin? Näin vastaa Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Sosiaalisen median palvelu Redditistä lähteneellä osakkeiden hintarallilla oli vaikutuksia myös eläkeyhtiö Varmaan.

Varmalla on suomalaisista eläkeyhtiöistä ylivoimaisesti eniten omistuksia hedge-rahastoissa, jotka ovat olleet kovilla myllerryksessä. Viime syksynä Varman omistuksista 19 prosenttia oli hedge-rahastoissa.

Kuinka hedge-rahastojen kärsimys ja kurssimyllerrys näkyi yhtiössä? Turbulenssia tuli, mutta suomalaissijoittajien suosikkiosakkeen myötävaikutuksesta Varma selvisi kuivin jaloin.

– Meidän käytännön salkunhoidon kannalta tärkein vaikutus oli se, millä tavalla suomalaisen yhtiön eli Nokian kurssi kehittyi. Sillä oli konkreettisempia vaikutuksia, kertoi Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Nokiankin heilahtelun vaikutukset jäävät pieniksi.

– Nokia nousi poikkeuksellisen voimakkaasti ja heilui, mutta on nyt palautunut arkisille tasoille. Nettovaikutus on ollut loppujen lopuksi pieni, Murto selventää.

Murto ei ole törmännyt koskaan vastaavaan

Murto pitää ilmiötä poikkeuksellisena eikä itse ole pitkästä kokemuksesta huolimatta törmännyt vastaavaan.

– Heilunnat siellä olivat poikkeuksellisia, myös Nokian heilunta.

Murto kritisoi sitä, kuinka jotkut hedge-rahastot uhkapelasivat liikaa niin sanotulla shorttaamisella.

– Siinä oli riskien hallinta pettänyt. Ne positiot olivat aivan kohtuuttomia verrattuna siihen, kuinka paljon sillä osakkeella pystyi tekemään kauppaa. Siihen sitten iskettiinkin.

Viime päivien tapahtumat eivät ole saaneet Varmaa muuttamaan sijoitusstrategiaansa.

– Jos yksinkertaistetaan, meidän sijoituksissamme se (hedge-rahastot) on jotain, joka on turvallisten korkosijoitusten ja voimakkaasti heilahtelevien osakesijoitusten välimaastossa.

– Tyypillistä näille rahastoille on, että isokaan suomalainen sijoittaja ei pysty sijoittamaan erityisrahastoihin. Se on hyväkin asia, sillä se tarvitsee keskimääräistä enemmän tutkimista, että mikä rahaston sijoitustyyli onkaan.

Viesti voittoja tärkeämpää

Merkillepantavaa viime päivien ilmiössä on, että piensijoittajat ovat hyväksyneet joissain tapauksissa vapaaehtoisestikin tappioita. Tarkoitus on ollut tehdä asia selväksi, vaikka se maksaisikin vähän.

Murto kertoo jutelleensa erään nuoren sijoittajan kanssa. Murto oli kysynyt, että olisiko nyt jo aika myydä GameStop-osaketta, jonka osakekurssi koki huiman nousun.

– Vastaus oli, että ei, nyt kiusataan hedge-rahastoja.

– Varmaan kaikki kunnioittavat nyt sosiaalista mediaa ja piensijoittajien voimaa. Se on kunnioitettava määrä sijoittajia, mitä siellä on toiminut. Mutta tuleeko tästä pysyvämpi ilmiö, on paljon isompi kysymysmerkki. Oma kokemukseni on, että helppoa tapaa tehdä rahaa osakemarkkinoille ei ole.

Miten suomalaisten eläkevarat pysyvät turvassa?

– Tuottavasti ja turvallisesti on se tehtävänanto, joka on meille annettu eläkevarojen sijoittamiselle. Hyvä uutinen on, että viime vuonna, joka oli hyvin poikkeuksellinen koronan takia, eläkevarat pärjäsivät hyvin. Jatketaan turvallisin mielin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja