Ennätysylitöistä syytteet Ikaalisissa

Yksi yrityksen työntekijöistä teki jatkuvasti noin 15-tuntisia työpäiviä, ja hänelle kertyi yli 2000 ylityötuntia vuoden aikana. Lain sallima maksimimäärä on 250 tuntia ylitöitä vuodessa.

Ikaalislainen kuljetusalan yritys on saanut syytteet ylitöiden teettämisestä moninkertaisesti lain salliman määrän. Syytettyjen penkillä oli toimitusjohtajan lisäksi yksi kuljettajista, joka oli vuoden 2004 aikana tehnyt yli 2000 tuntia ylitöitä.

- Tämä lienee Suomen ennätys, en muista että olisi yhtä suuria ylityömääriä tullut ilmi, sanoo Jouni Kallioluoma, Hämeen työsuojelupiirin lakimies. Eräässä lahtelaisessa yrityksessä laittomia ylitöitä on urakoitu lähes yhtä paljon.

Noin 2000 ylityötuntia vuodessa merkitsee sitä, että kuljettaja teki jatkuvasti noin 15-tuntisia työpäiviä. Kuudelle muulle kuljettajalle ylitöitä kertyi satoja tunteja vuodessa liikaa. Lain sallima maksimi on 250 ylityötuntia vuodessa.

Syyttäjä vaati toimitusjohtajalle rangaistusta työturvallisuusrikoksesta ja tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkomisesta. Lisäksi hän vaati noin kymmenen kuljettajaa työllistävälle yritykselle 12 500 euron yhteisösakkoa.

Rikoksella saatua hyötyä on syyttäjän mukaan perittävä valtiolle noin 20 000 euroa. Syytteessä olivat esillä laittomat ylityöt vuoden 2003 alusta toukokuun loppuun 2005.

Toimitusjohtaja kiisti syytteet, joiden mukaan hän oli muun muassa laiminlyönyt työaikakirjanpidon. Sen sijaan syytetty kuljettaja myönsi ajaneensa liian pitkiä päiviä.

Juttua käsiteltiin ja todistajia kuultiin Ikaalisten käräjäoikeudessa pitkälle iltaan. Oikeus antaa tuomion kolmen viikon kuluttua.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat