Mainos

Ennätyssuuri huume-erä löytyi Helsingin lähimetsästä

Helsingin huumepoliisi on takavarikoinut ennätyserän amfetamiinia.

Poliisin mukaan epäillyt tekijät kätkivät metsään 26 kiloa amfetamiinia, mikä on Suomen suurin takavarikoitu amfetamiinierä vuosikymmeniin.

Tapauksen jäljille päästiin jo huhtikuun lopussa, kun poliisi tarkkaili pääkaupunkiseudun metsäkätköille yöaikaan kulkenutta kahta virolaismiestä. Toinen miehistä yritti livahtaa karkuun, mutta lyhyen takaa-ajon jälkeen hänet saatiin kiinni.

Tutkinnanjohtaja Jarmo Keskitalon mukaan poliisi osasi nuuskia oikeassa paikassa, koska samaa metsikköä on käytetty myös aiemmin huumeiden kätköpaikkana.

- En halua tarkasti mainita aluetta, koska tutkinta on kesken. Näitä on eri alueita. Onhan nämä metsäalueet aika lähellä keskustaa, Keskitalo sanoo.

Hän arvelee, että nyt tutkittavan rikosvyyhdin metsikkö on valikoitunut kätköksi ihan käytännön syistä. Paikalle on ollut helppo tulla ja sieltä lähteä, kun vieressä on ollut selkeitä liikenneväyliä.

Navigaattorit apuna

Virolaismiesten hallusta löytyi muun muassa navigaattori, jossa oli tietoja kätköpaikoista. Keskitalon mukaan navigaattoreiden käyttö on jo yleistä ja poliisille tuttua, vaikka osa huumerikollisista saattaa edelleen piirtää perinteisiä karttoja.

Poliisi epäilee aineen tulleen Virosta Suomeen. Huume-erästä olisi saatu arviolta yli 150 000 kerta-annosta. Sen arvo katukaupassa olisi ollut yli 500 000 euroa.

Jutussa on ollut vangittuna neljä ja pidätettynä kaksi virolaista miestä. Osalla heistä on aiempaa huumerikostaustaa ja osa asuu pysyvästi Suomessa.

Keskitalo ei halua ottaa kantaa siihen, ovatko 30-42-vuotiaat epäillyt tunnustaneet teot.

Keskitalon mukaan esitutkinta ei ole vielä valmistunut.

"Köyhän miehen kokaiini"

Lähes kaikki amfetamiini tulee Suomeen Viron kautta, loput Belgiasta ja Hollannista. Suomessa käytetään amfetamiinia huomattavasti enemmän kuin muualla Euroopassa. Se on suosittu myös muissa pohjoismaissa.

Tutkinnanjohtaja Keskitalon mukaan viime vuosien suuriin takavarikkohin ei ole yhä, yksittäistä syytä. Keskitalo sanoo, etteivät amfetamiinin ja sen käyttäjien määrät ole kuitenkaan suuresti muuttuneet.

- Nyt on viime vuosina ollut suuria, yli 20 kilonkin takavarikkoja. Ehkä olosuhteet ovat muuttuneet ja arkipäiväistyneet, jolloin määrät tulevat julkisuuteen.

Lähes puolet amfetamiinista takavarikoidaan Helsingissä ja eteläisessä tullipiirissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.