Ennätysmäärä hiv-tartuntoja heteroseksistä

Heteroseksistä tartunnan saaneista suomalaisnaisista suuri osa on alle 30-vuotiaita.

Suomessa todettiin viime vuonna hiv-tartuntoja heteroseksistä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kaikista tartunnoista vajaat kaksi kolmannesta oli saatu seksistä. Suurin osa kaikista tartunnoista oli saatu kotimaassa.

Heteroseksistä tartunnan saaneista naisista suuri osa oli alle 30-vuotiaita. Viime vuosina Suomessa on todettu seksistä saatuja hiv-tartuntoja aiempaa enemmän. Aids-tukikeskus muistuttaa ihmisiä kondomin käytön tärkeydestä. Se on ainoa ehkäisykeino, joka oikein käytettynä suojaa sekä sukupuolitaudeilta että ei-toivotuilta raskauksilta.

Suomessa on vuoteen 2004 mennessä todettu kaikkiaan 1736 hiv-tartuntaa. Aidsiin on Suomessa kuollut 330 ihmistä. YK:n aidsohjelman Unaidsin julistamaa maailman aidspäivää vietetään keskiviikkona. Kansainvälinen teema vuodelle 2004 on Naiset, tytöt, hiv ja aids.

(MTV3-STT)

EU-maista pahin HIV-tilanne on Virossa, jossa suonensisäisten huumeidenkäyttäjien keskuudesta tartunnat ovat siirtyneet leviämään yhä enemmän sukupuoliteitse. Tallinnassa ja Helsingissä on aloitettu yhteinen kampanja tilanteen parantamiseksi.

(Huomenta Suomen uutiset 30.11.2004)

Lue myös:

    Uusimmat