Ennätyksiä hätyytellään – huomisesta poikkeuksellisen leuto

Sää poutaantuu ja selkenee iltaa kohden lännestä alkaen. Jo tänään lämpötilat ovat monin paikoin etelässä kymmenessä asteessa, ja leuto sää jatkuu huomisenkin.

– On harvinaisen lämmintä, paikoin jopa ennätyksellisen lämmintä vuodenaikaan nähden. Nyt on olemassa pieni mahdollisuus, että lounaisrannikolla tai Ahvenanmaalla lämpötilat kohoavat jopa yli 14 asteeseen, MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas sanoo. 

– Lämpötilat ovat jo tänään käväisseet tasan 14 asteessa Ahvenanmaan Jomalassa, Mäntykannas lisää.

Maan keski- ja pohjoisosassa voi olla tänään vielä pakkasta. Huomenna taas lounaasta lähestyy hajanainen sadealue, joka nostaa hyvin lämmintä ilmaa maan etelä- ja keskiosaan. 

– Nyt voidaan rikkoa lokakuun lopun paikkakuntakohtaisia lämpöennätyksiä. Itse lokakuun lämpöennätys tässä ei mene, teroittaa Mäntykannas. 

Suomen kaikkien aikojen lokakuun lämpöennätys on vuodelta 1985, jolloin 2.10. mitattiin Helsingissä 19,4 astetta. 

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kaikkien aikojen ennätys lokakuun loppussa on vuodelta 1975, jolloin 26. lokakuuta mitattiin Ahvenanmaan Jomalasta 14,1 astetta. 

– Tilastojen mukaan viimeksi 13 asteen lukemia lokakuun viimeisellä viikolla on ollut vuonna 2006. Nyt näyttää, että voi olla sitäkin leudompaa, Mäntykannas arvioi. 

Katso alueelliset sääennusteet:







Lue myös:

    Uusimmat