Mainos

Ennätyksellinen syystulvatilanne jatkuu

Suomen ympäristökeskuksen mukaan vedenpinnat ovat kääntyneet laskuun Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien joissa lukuun ottamatta Maalahdenjokea. Sielläkin nousu on pysähtynyt. Monin paikoin ollaan kuitenkin edelleen tulvalukemissa.

Kaikkiaan 21 asuinrakennusta on joutunut tulvaveden valtaan Etelä-Pohjanmaalla.

- Pahin tulvatilanne on ohi kolmen päivän päästä, arvioi Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Kauhajoen Jokimaasta on evakuoitu parikymmentä henkeä ja sikalasta 250 sikaa. Lapväärtissä on kastunut kymmeniä taloja, Kauhajoella ja Ilmajoella useita. Kymmeniä taloja on suojattu Jalasjärvellä, Kauhajoella, Ilmajoella, Närpiössä ja Lapväärtissä ja Kauhajoella veden nousu uhkaa vielä toistakymmentä asuintaloa. Vähäkyrön Merikaarrossa tulvavesi on saartanut asuintaloja.

Sateet ovat katkaisseet teitä ainakin Kauhajoella, Jalasjärvellä, Ilmajoella ja Kauhavalla sekä Satakunnassa Kankaanpäässä. Tulviva Lapväärtinjoki ei näytä kuitenkaan nousevan valtatie 8:lle, mutta tulvauhka valtatie 3:lle on olemassa.

Jalasjoen ja Kauhajoen pinnat ovat hitaassa laskussa. Pomarkussa tulva on kastellut mökkejä. Vesi on noussut alavimmille pelloille sateisimmilla alueilla.

Ennätysmäisiä syystulvia

Sadetta on kertynyt torstaista lähtien monin paikoin yli 100 millimetriä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan virtaamat ovat ennätyksellisen suuria ainakin Lapväärtin- ja Teuvanjoissa.

Viime päivien sateet nostivat Kyrönjoen pinnan tulvarajalle Nikkolassa ja tulvaluukut avattiin. Tulvavedet ovat alkaneet virrata Rintalan ja Tieksin pengerrysalueille, jotka ovat pääasiassa peltoaluetta. Nikkolan vedenkorkeus on kääntynyt nyt laskuun. Näin korkealla joen pinta ei ole ollut kertaakaan Kyrönjoen ollessa pengerrettynä. Tarvittaessa penkereitä on mahdollista avata joen pinnan laskemiseksi.

Karvianjoella virtaamat ovat monin paikoin viime kesän ennätyksellisiä virtaamia suurempia. Ainoastaan suurimmissa kevättulvissa jokien pinnat ovat olleet nykyistä korkeammalla. Myös Lapuanjoki on nousemassa korkeammalle kuin koskaan aikaisemmin kevättulvia lukuun ottamatta.

Varsinais-Suomessa Yläneenjoella virtaama ylitti 40-vuotisen havaintosarjan ennätyksen selvästi. Loimijoella virtaama on noussut viime kevään tulvan suuruiseksi. Porissa vedenkorkeus nousi 20 senttimetrin päähän tulvarajasta. Vedenkorkeus on kuitenkin jo laskenut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.