Mainos

Ennakkosuosikki ennustaa voittoaan Nigeriassa

Vilppi ja väkivalta ovat varjostaneet tänään käytyjä vaaleja Nigeriassa. Nyt käytävissä vaaleissa valitaan sekä parlamentti että seuraaja maan ensimmäiselle siviilipresidentille.

Nigerialaiset ovat äänestäneet tänään presidentin- ja parlamenttivaaleissa, joita väkivaltaisuudet ja vaalivilppisyytökset ovat varjostaneet. Presidentinvaalien ennakkosuosikki, hallitsevan PDP-puolueen Umaru Yar'Adua ennustaa kuitenkin saavuttavansa voiton vaaleissa, joissa vallan on määrä siirtyä ensi kertaa siviilihenkilöltä toiselle.

Tunteja ennen kuin vaalihuoneistot aukesivat, tuntemattomat hyökkääjät yrittivät räjäyttää Nigerian keskusvaalilautakunnan päämajan pääkaupungissa Abujassa. Hyökkääjät ajoivat räjähteillä lastatun säiliöauton kohti päämajaa, mutta osuivat rakennuksen ulkopuolella olevaan puhelinpylvääseen. Auto ei koskaan räjähtänyt.

Pohjois-Nigeriassa taas kolme poikaa sai surmansa, kun sotilaat ampuivat vaalivilpistä suuttuneita mielenosoittajia kohti, kertoivat sairaalalähteet. Lähteiden mukaan välikohtauksessa haavoittui lisäksi kymmenkunta muuta ihmistä.

Jo eilen seitsemän vaaleja valvomaan määrättyä poliisia sai väijytyksessä surmansa Keski-Nigeriassa.

Äänestys viivästyi

Presidentinvaalien suurin ennakkosuosikki Umaru Yar'Adua ennusti äänestettyään voittavansa kilpailun. Jos näin ei kuitenkaan käy, hän lupaa kunnioittaa vaalitulosta ja työskennellä yhteistyössä voittajan kanssa.

- Hyväksyn tuloksen täysin sydämin. Jos voittaja kutsuu minut hallitukseen, olen iloinen voidessani antaa oman panokseni Nigerian kehitykseen, hän sanoo.

Vaalihuoneistojen avaamista jouduttiin jo eilen siirtämään kahdella tunnilla, koska Etelä-Afrikassa painetut äänestyslipukkeet eivät saapuneet maahan ajoissa.

Nigerian kaupallisessa keskuksessa Lagosissa vaalilipukkeissa esiintyi muitakin virheitä, minkä vuoksi parlamenttivaaleja jouduttiin osissa kaupunkia lykkäämään.

Tämänpäiväisiä vaaleja edelsivät Nogerian osavaltiovaalit, joita oppositio kutsui "maan historian surkeimmiksi". Vaaleihin liittyvissä väkivaltaisuuksissa sai surmansa kymmeniä ihmisiä, ja vilppi oli räikeää. Lisäväkivallan pelossa mm. Lagosiin oli tänään sijoitettu raskaasti aseistautuneita joukkoja valvomaan pääväyliä.

Runsaat 60 miljoonaa nigerialaista oli äänioikeutettuina vaaleissa, joissa valittiin seuraaja presidentti Olusegun Obasanjolle. Tuloksia vaaleista on keskusvaalilautakunnan mukaan odotettavissa maanantaina.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.