Mainos

Ennakkoäänestys viime vaaleja vilkkaampaa

Europarlamenttivaalien viimeinen ennakkoäänestyspäivä oli odotetusti myös vilkkain äänestyspäivä. Reippaan loppukirin siivittämänä äänestysprosentti nousi alustavien lukujen mukaan 17,4:een prosenttiin.

Edellisissä eurovaaleissa viisi vuotta sitten äänensä antoi ennakkoon 16,2 prosenttia äänioikeutetuista suomalaisista. Vuonna 1999 ennakkoon äänesti reilut 14 prosenttia äänioikeutetuista.

Tänään uurnilla käväisi 193 103 äänestäjää, mikä nosti kaikkien ennakkoäänien määrän miltei 717 000:een. Päivän äänestysprosentti oli 4,7. Viime eurovaaleissa ennakkoääniä annettiin noin 660 000 kappaletta.

Ennakkoäänestys kiinnosti erityisesti naisia: heidän äänestysintonsa oli jokaisena ennakkoäänestyspäivänä vilkkaampaa kuin miesten. Äänioikeutetuista naisista ennakkoon äänesti 18,7 prosenttia, kun miehistä uurnilla kävi 15,9 prosenttia.

Nuoret äänestivät ennakkoon paljon laiskemmin kuin iäkkäämmät. Vain 6,8 prosenttia 18-24-vuotiaista äänioikeutetuista äänesti ennakkoon, kun taas 65-74-vuotiaista etukäteen äänesti reilusti yli kolmannes.

Vilkkainta ennakkoäänestys oli Helsingin vaalipiirissä, jossa äänensä antoi vajaat 21 prosenttia äänioikeutetuista. Lapissa ennakkoon äänesti 18,6 ja Pirkanmaalla 18,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Kaikkein laiskimmin ennakkoon äänestettiin Ahvenanmaalla, jossa vain kymmenisen prosenttia käytti äänioikeuttaan ennakkoon.

Katso dosentti Kimmo Grönlundin studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 2.6.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.