Mainos

Ennakkoäänestys päättyy tänään

Ennakkoäänestys päättyy kotimaassa tänään. Eräät ennakkoäänestyspaikat avautuvat jo aamukahdeksalta ja myöhäisimmät ovat auki iltakahdeksaan.

Eilen illalla äänestyspaikkojen sulkeutuessa äänioikeutetuista oli äänestänyt 18,2 prosenttia eli runsaat 763 000 kansalaista. Edellisissä kunnallisvaaleissa äänensä oli tähän mennessä antanut 17,4 prosenttia. Naiset ovat äänestäneet miehiä vilkkaammin.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai. Vaalihuoneistot ovat silloin auki aamuyhdeksästä iltakahdeksaan.

Vaalipiireittäin tarkasteltuna äänestäminen on ollut vilkkainta Lapissa, jossa uurnilla on käynyt 24,5 prosenttia äänioikeutetuista. Myös Satakunnan, Etelä-Savon ja Vaasan vaalipiireissä luku on kivunnut yli kahdenkymmenen. Perää puolestaan pitää Helsingin vaalipiiri, jossa äänestysprosentti on 14.

Aiemmissa vaaleissa ennakkoäänestyksen kaksi viimeistä päivää ovat olleet ylivoimaisesti vilkkaimpia. Edellisissä kuntavaaleissa kumpanakin päivänä äänestämässä kävi parisataatuhatta kansalaista.

Kuntavaaleissa on kaikkiaan liki 4,2 miljoonaa äänioikeutettua.

Ennakkoäänestyksen kuittaus ei mahdu ilmoituskorttiin

Joitakin ennakkoon äänestämässä käyneitä on ihmetyttänyt se, että äänestyspaikalle mukaan otettava ilmoituskortti äänioikeudesta ei kelpaakaan keskusvaalilautakuntaan menevään lähetekirjeeseen. Alun perin kortin piti kertoa, kuka on äänestänyt.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä sanoo, että ilmoituskortissa on postin merkintöjä, minkä takia kuittaus äänestämisestä suositellaan tulostettavaksi erilliselle lähetelomakkeelle.

Viestintäpäällikkö Mika Heijari Itella Oyj:stä sanoo, että äänioikeusilmoituksissa on aiemmin ollut päällyslehti, jossa on ollut postin kulkuun liittyvä viivakoodi. Tämän vuoden kuntavaalien ilmoituksessa viivakoodi on siirtynyt sille sivulle, johon kuittaus äänioikeudesta pitäisi tulostaa, eikä kuittaukselle ole enää tilaa.

Oikeusministeriön ohjeen mukaan "vuoden 2008 kunnallisvaalien ilmoituskortin yläosassa on aikaisempaa pienempi tila kuittausmerkinnän tulostamista varten. Sen vuoksi on suositeltavaa, että aina ennakkoäänestyksessä käytetään erillistä lähetekirjelomaketta". Erillistä lähetelomaketta käytetään myös silloin, jos ilmoituskorttia ei ole mukana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.