Mainos

Ennakkoäänestys päättyi

Ennakkoäänestyksessä päästiin lähes neljän vuoden takaisiin lukuihin.

Kunnallisvaalien viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä tänään äänestysvilkkaus nousi odotusten mukaisesti selvästi. Päivän aikana äänensä kävi antamassa yli 202 000 kansalaista. Ennakkoon äänensä antaneita on siten yli 835 000 eli 20,8 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestysinnon kasvu tänään merkitsi sitä, että tämänkertaisissa kunnallisvaaleissa päästiin miltei samoihin lukemiin kuin viime kunnallisvaaleissa. Vuonna 1996 ennakkoon äänesti runsaat 844 000 kansalaista.

Naiset olivat tälläkin kertaa selvästi miehiä aktiivisempia. Naisia vaaliuurnilla kävi viikon aikana vajaat 470 000. Ennakkoon äänestäneitä miehiä oli vain vajaat 357 000. Sukupuolten suhde äänestysinnossa oli jokseenkin sama kuin neljä vuotta sitten.

Vain yhdessä kunnassa yli puolet äänioikeutetuista kävi äänestämässä ennakkoon. Kaakkois-Suomen Uukuniemellä äänestysaktiivisuus nousi 52,8 prosenttiin.

Kyyjärvellä ja Enonkoskella jäätiin hieman 50 prosentin rajasta. Muita yli 40 prosentin kuntia oli parikymmentä.
Presidentin äänestämisestä ei näissä vaaleissa nähdä kuvia. Presidentti Tarja Halonen nimittäin ennätti äänestää jo ennakkoon viime viikolla. Syynä tähän on se, että hän palaa Soulin-matkaltaan kotimaahan vasta sunnuntai-iltana.

Ennakkoon äänestämisestä on viime vuosien aikana tullut hyvin suosittu tapa. Useimmiten noin 40 prosenttia äänestäneistä on käynyt vaaliuurnilla jo ennen varsinaista vaalipäivää. Ennakkoäänten suuri määrä vaikuttaa myös siihen, että ääntenlaskenta nopeutuu.

Kunnallisvaalien vilkkaudesta ei pysty ennustamaan mitään tarkkaa. Tosin professori Tuomo Martikainen arveli Ylen tv-uutisissa äänestysinnon jäävän viimekertaista alhaisemmaksi. Hän perusteli tätä sillä, että ennakkoäänestys on ollut viime vuosina kasvussa, joten ennakkoon äänestäneitä olisi pitänyt tällä kertaa olla enemmän. Ennakkoäänten tulos julkistetaan heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua sunnuntaina kello 20.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.