Mainos

Ennakkoäänestys jatkunut laimeana

Presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkoäänestys jatkui tänään lähes yhtä vaisuna kuin eilenkin. Äänestämässä kävi yhteensä 127 332 kansalaista, mikä on selvästi vähemmän kuin edeltävinä arkipäivinä. Perjantaina äänestäjiä oli lähes 220 000 ja torstaina 265 000.

Tähän saakka ennakkoon on äänestänyt 26 prosenttia äänioikeutetuista eli hieman yli miljoona suomalaista. Luku on viitisen prosenttia suurempi kuin viime presidentinvaaleissa vuonna 1994. Naiset ovat edelleen olleet miehiä aktiivisempia. Heitä on äänestänyt jo 587 738, kun miehiä on ollut 443 073. Miesten äänestysinto kuitenkin lisääntyi sunnuntaina aiempiin päiviin verrattuna. Äänestäneistä oli naisia noin 66 000 ja miehiä 61 000. Lauantaina ero oli vielä lähes 9 000. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai. Vaalipäivä on sunnuntai 6. helmikuuta.

Etelä-Suomi äänestää pohjoista laiskemmin


Vaalipiirien väliset erot äänestysaktiivisuudessa pysyivät tänään ennallaan. Etelä-Suomessa vaalipiirien äänestysprosentit vaihtelevat 21:n ja 26:n välillä. Alhaisin eli alle 22 prosenttia se on Uudellamaalla. Helsinki jää niukasti alle 24:n. Mikkelin, Kuopion Pohjois-Karjalan, Vaasan, Keski-Suomen ja Oulun luvut vaihtelevat 28:n ja 30:n välillä. Lapin vaalipiirissä äänestämässä on käynyt jo 32 prosenttia äänioikeutetuista.

Viimeksikin vaisu viikonloppu


Alhainen äänestysinto johtunee osin ainakin Etelä-Suomessa sateisesta säästä. Viikonlopun ennakkoäänestysprosentti oli kuitenkin selvästi arkipäiviä alhaisempi myös kuusi vuotta sitten Martti Ahtisaaren ja Elisabeth Rehnin välisessä vaalissa. Tuolloin vastaavana sunnuntaina äänesti 150 000 kansalaista. Eilen äänestäneitä oli nyt 117 000, kun vuonna 1994 vastaavan lauantain saldo oli noin 100 000.

Pressat


Jos viime vaalien taso halutaan säilyttää, huomenna pitäisi uurnilla käydä 250 000 äänestäjää. Vaalin ensimmäisellä äänestyskierroksella 34 prosenttia äänioikeutetuista kävi kotimaassa äänestämässä ennakkoon. Edellisessä presidentinvaalissa kuusi vuotta sitten ennakkoon äänestettiin toisella kierroksella vilkkaammin kuin ensimmäisellä kierroksella. Kaikkiaan ennakkoääniä annettiin ennätykselliset 1,4 miljoonaa.

Tekstiviestikampanjoissa hämäryyksiä

kannykka

Presidentinvaalitaistelu on saanut uudenlaisia sävyjä, kun ehdokkaiden puolesta organisoidaaan erilaisia kännyköiden tekstiviestikampanjoita. Yksi ihmisten käsipuhelimiin välitettävistä tekstiviesteistä kutsuu itseään MTV:n puhelingallupiksi. MTV ei kuitenkaan tee nyt mitään puhelinkyselyä. Yhtiö irtisanoutuu tekstiviesteistä ja pitää kampanjaa MTV:n nimen väärinkäyttönä .

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.