Mainos

Ennakkoäänestys jäi laimeaksi

Kunnallis- ja europarlamenttivaalien ennakkoäänestys päättyy tänään - useimmat postit ovat jo sulkeneet ovensa ja viimeiset äänestyspostit suljetaan kello 20. Vain parikymmentä prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä ennakkoon viikon kestäneen postiäänestyksen aikana.

Tänään oli ennakkoäänestyksen vilkkain päivä, mutta silti ääniä kertyi kaiken kaikkiaan vähemmän kuin odotettiin. Europarlamenttivaaleissa ennakkoon äänestäneitä oli kaikkiaan 773 116 ja kunnallisvaaleissa 801 605.

Kunnallisvaaleissa ennakkoäänestysprosentti oli 20,3 eli hiukan suurempi kuin europarlamenttivaaleissa, joissa äänioikeuttaan käytti ennakkoon vain 18,8 prosenttia. Suomessa on äänestetty ennakkoon yhtä laimeasti viimeksi 50-luvulla.

Luvut ennakoivat alhaista prosenttia

Ennakkoäänestyksen vilkkaudesta kertovat luvut ennakoivat äänestysprosenttien jäävän sekä euro- että kunnallisvaaleissa melko alhaisiksi. Ennakkoon on useissa viime vaaleissa annettu yli 40 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Jos nyt ennakkoäänestyksen osuus olisi samalla tasolla, eurovaalien äänestysprosentti jäisi alle 50 prosenttiin ja kunnallisvaalien äänestysprosentti hieman sen päälle.

Vuoden 1992 kunnallisvaaleissa ennakkoon äänesti yli miljoona äänioikeutettua eli 38 prosenttia kaikista äänestäneistä. Kunnallisvaalien äänestysvilkkaus eli äänestämässä käyneiden osuus äänioikeutetuista oli tuolloin 70,9 prosenttia.

Näissä vaaleissa ennakkoäänestysposteja on ollut kuitenkin parisataa vähemmän kuin aikaisemmin. Myös ennakkoäänestysaika oli nyt muutamia päiviä lyhyempi kuin vuonna 1992. Posti odotti yli miljoonan kansalaisen äänestävän ennakkoon.
(MTV3/Sähkeuutiset-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.