Mainos

Ennakkoäänestys alkoi vilkkaasti

Suomalaiset ovat äänestäneet vilkkaasti tänään presidentinvaalin ensimmäisenä ennakkopäivänä. Äänestämässä kävi noin 200 000 ihmistä, mikä on reilut viisi prosenttia äänioikeutetuista.

Kuusi vuotta sitten pidetyssä presidentinvaalissa ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä vaaliuurnilla kävi 175 000 äänioikeutettua.

Äänestää voi yli 550.ssä postissa, minkä lisäksi kunnilla on vajaa sata ennakkoäänestyspaikkaa. Huomenna loppiaisena ennakkoäänestyspaikat ovat kiinni, mutta muuten ennakkoäänestys jatkuu ensi tiistaihin asti. Äänestää voi myös viikonloppuna. Oikeusministeriö muistuttaa, että äänestettäessä on todistettava henkilöllisyytensä.

Edellisissä presidentinvaaleissa vuonna -94 ennakkoon kävi äänestämässä reilut 42 prosenttia kaikista äänestäneistä. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 16. tammikuuta. Suomessa on kaiken kaikkiaan melkein neljä miljoonaa äänioikeutettua.

Vaalikeräys alkaa

Perinteinen vaalikeräys alkaa samaan aikaan ennakkoäänestyksen kanssa kaikissa Suomen kunnissa Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Keräyksen tuotto käytetään vammais- ja kansanterveystyön hyväksi. Viime vuonna kahden vaalikeräyksen tuotto oli vajaat kahdeksan miljoonaa markkaa.

Virossa äänestetty vilkkaasti

Presidentinvaalit näyttävät kiinnostavan Virossa asuvia suomalaisia. Vaalihuoneiston avauduttua Tallinnassa aamulla, kävi parin ensimmäisen tunnin aikana antamassa äänensä noin 80 suomalaista. Virossa suomalaisilla on mahdollisuus äänestää sekä Tallinnassa että Tartossa. Tartossa päivittäinen äänestysaika on tosin vain kolme tuntia eli tunnin lyhyempi kuin Tallinnassa äänestävillä. Tämä koskee myös mahdollista toista äänestyskierrosta.

Virossa olevien suomalaisten tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, mutta Viron ulkoministeriön arvioiden mukaan heitä saattaa olla jopa useita tuhansia, osa lyhytaikaisilla työkomennuksilla olevia. Kaikkiaan Virossa on noin 15 000 suomalaisperäistä ihmistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.