Mainos

Ennakkoäänestys alkaa kotimaassa ja edustustoissa

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna. Viimeinen äänestyspäivä on 17. lokakuuta.

Joka kunnassa on vähintään yksi ennakkoäänestyspaikka. Äänestämässä voi käydä mm. posteissa ja kunnanvirastoissa. Posteissa ja monissa kunnissakin voi ennakkoon äänestää myös viikonloppuna. Ennakkoäänestäminen on mahdollinen missä tahansa äänestyspostissa eli siis muuallakin kuin kotikunnassa. Myös kaikissa kuntien äänestyspaikoissa voi antaa äänensä kotipaikkakunnasta riippumatta.

Postin ennakkoäänestyspaikkoja on näissä vaaleissa yhteensä 476. Kaikkiaan 91 kuntaa huolehtii ennakkoäänestyksen kokonaan itse. Äänestämään menijän on syytä ottaa mukaan kuvallinen henkilötodistus ja mielellään myös kotiin tullut ilmoitus äänioikeudesta. Ulkomailla ennakkoäänestys alkaa niin ikään keskiviikkona, mutta päättyy viimeistään 14. lokakuuta. Äänestyspaikkoina ovat Suomen edustustot.

Ennakkoon äänestäneiden määrät päivitetään Internetiin oikeusministeriön vaalipalvelusivuille jokaisena ennakkoäänestyspäivänä. Samassa osoitteessa on myös luettelo kaikista ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista. Siellä on lisäksi tiedot kaikista ehdokkaista. Ehdokkaiden tiedot löytyvät luonnollisesti myös kaikista ennakkoäänestyspaikoista.

Kunnallisvaalien varsinainen vaalipäivä on 22. lokakuuta. Ehdolla on liki 40 000 henkilöä, joista runsaasta
12 000:sta tulee uusia valtuutettuja. Äänioikeutettuja on tulevissa vaaleissa reilut 4 miljoonaa. Kevään presidentinvaalin toisella kierroksella äänesti posteissa ennakkoon lähes 1,4 miljoonaa ihmistä. Ennakkoäänten osuus oli yli 46 prosenttia. Posteissa ennakkoäänistä annettiin lähes 95 prosenttia. Vuoden 1996 kunnallisvaaleissa ennakkoon äänesti yli 820 000 ihmistä eli 35 prosenttia kaikista äänestäneistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.