Mainos

Ennäatyssateita ja kuivia kaivoja - britit puhuvat taas säästä

Vaikka Britannialla on takanaan sateisin huhtikuu yli sataan vuoteen, on veden käytölle jouduttu osissa maata asettamaan tiukkoja rajoituksia.

Varsinkin maan länsiosassa Walesissa on vettä tullut kuin saavista kaatamalla, eikä toukokuukaan ole ollut kovin paljon parempi. Tulvavaroituksia on annettu.

Samaan aikaan veden käyttöä rajoitetaan ankarasti. Esimerkiksi puutarhaa saa kastella vain kastelukannun avulla - vesiletkujen käytöstä voi saada sakot. Vedensäästökampanjat kehottavat ihmisiä välttämään myös autonpesua.

Vedenkäytön rajoitukset ovat alueellisia ja koskevat ennen muuta Britannian kaakkoisosia. Mutta veden vähyyttä potee myös Lontoo ja sen paraatiaukio Trafalgar Square. Kuningatar Elisabet II joutuu viettämään vallassaolonsa 60-vuotisjuhlia aukiolla, jonka neljä suihkulähdettä on väännetty kiinni.

Veden säännöstely johtuu ennätyksellisen alhaisista pohjavesistä. Kaksi viimeistä vuotta ovat olleet niin kuivia, että yhden kuukauden sateet eivät tilannetta korjaa. Päinvastoin, rankkasateet ovat valuneet nopeasti jokiin ehtimättä imeytyä maaperään.

Tilanne on vesiyhtiöiden mukaan niin paha, että ensi vuonna vedenjakelu koteihin saatetaan joutua katkaisemaan.

Vesiyhtiöt varoittavat, että jos seuraavat 12 kuukautta ovat keskimääräistä sateisemmat saatetaan välttyä tankkiautoilta ja yhteisiltä vedenjakelupumpuilta. Niistä briteillä on kokemusta vuodelta 1976.

Britannian maine sateisena saarena on kaikenkaikkiaan hieman liioiteltu. Monilla on esimerkiksi mielikuva Roomasta aurinkoisena kaupunkina ja Lontoosta paikkana, jossa ulos ei kannata lähteä ilman sateenvarjoa. Tosiasiassa Roomassa kuitenkin sataa enemmän kuin Lontoossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.