Enestam: Yhteinen arvopohja pitää Natoa koossa

Puolustusministeri Jan-Erik Enestamin mielestä Nato on turvallisuusyhteisö, jonka keskeinen koossa pitävä voima on yhteiseksi koettu arvopohja. Hän korosti tänään maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä, että tämän yhteisön ylläpitäminen ja uusien jäsenten ottaminen on Naton elinvoimaisuuden kannalta olennainen prosessi.

-Nato jatkaa avointen ovien politiikkaa tarkoituksenaan ennen kaikkea edistää toisen maailmansodan jälkeen aloitettua työtä yhtenäisen ja vapaan Euroopan luomiseksi. On virheellistä rinnastaa tämä prosessi vanhan etupiiriajattelun henkiin herättämiseksi, sillä paine laajentumiseen tulee Naton ulkopuolelta, hän muistutti.

Enestamin mielestä yksi yleinen Natoa koskeva väärinkäsitys on väittämä, jonka mukaan Naton jäsenyys merkitsisi luopumista kansallisesta turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta päätöksenteosta.

Hänen näkemyksensä mukaan on hyvä pitää mielessä, että toimintatavoiltaan Nato on perinteinen kansainvälinen organisaatio, jossa päätökset tehdään konsensusperiaatteella ja jonka jäsenet säilyttävät oman suvereniteettinsä.

Venäjän asenne muuttunut

Enestam muistutti myös Venäjän muuttuneesta asenteesta; presidentti Vladimir Putinin kannanotoissa on havaittavissa pyrkimys jättää taakseen kylmän sodan ajoilta periytynyt ulko- ja turvallisuuspoliittinen ajattelu, jossa Natoa pidettiin Yhdysvaltojen johtamana vihamielisenä liittoutumana.

-Venäjä lähestyy nyt Natoa uudelta pohjalta, vallitsevat realiteetit huomioon ottaen: yhä tiivistyvä turvallisuuspoliittinen yhteistyö euroatlanttisen yhteisön puitteissa on myös Venäjän etujen mukaista, hän mainitsi.

Enestam korosti myös, että EU:n ja Naton tiivis ja toimiva yhteys on elinehto myös EU:n omalle kehitteillä olevalle sotilaalliselle kriisinhallintakyvylle, joka nojaa hyvin pitkälle Naton suunnittelekapasiteettiin ja sen jäsenmaiden voimavaroihin.

Enestamin mielestä vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa valmisteltaessa tulee - kuten aiempienkin selontekojen yhteydessä - esittää itsellemme kysymys: Vastaako Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittinen linja kokonaisuutena sitä hyväksi kokemaamme aktiivisen EU-maan toimintamallia, jonka avulla pyrimme olemaan mukana keskeisillä yhteistyöfoorumeilla, kantamaan vastuuta vakaudesta ja turvallisuudesta sekä vaikuttamaan omalla panoksellamme Euroopan ytimessä tehtäviin päätöksiin?

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat