Enestam painottaa harmaan talouden torjuntaa

Harmaan talouden vastaisessa valvontatyössä on sisäministeri Jan-Erik Enestamin mukaan siirrytty tutkinnasta torjuntaan eli harmaan talouden ennalta ehkäisyyn.

Poliisi, verottaja ja ulosottoviranomaiset tekevät yhteistyössä tehotarkastuksia harmaan talouden harjoittamisesta epäiltyihin yrityksiin ja kokonaisille hallinnonaloille, kertoi Enestam harmaan talouden vastaisen tiedotuskampanjan avaustilaisuudessa Helsingissä.

Ammattitaidolla tehdyt yhteiset tehotarkastukset ovat olleet Enestamin mukaan ehdoton edellytys sille, että ammattimaisesti talousrikoksia tekevien jäljille on päästy ja rikoksista on saatu riittävästi näyttöä.
-Erityisen merkityksellistä poliisin, verottajan ja ulosottoviranomaisten yhteistyössä on ollut rikoshyödyn jäljittäminen. Rikoksella saadun hyödyn poisottaminen on osoittautunut käytännössä tehokkaimmaksi keinoksi vaikuttaa harmaaseen talouteen ja talousrikollisuuteen, Enestam sanoi.
Tänä vuonna yhteistyöllä on saatu takaisin rikoshyötyä yli sadan miljoonan markan edestä. Koko vuoden tavoite on Enestamin mukaan 175 miljoonaa markkaa.

Pelkästään Helsingissä kahdeksalla harmaan talouden iskulla puolen vuoden aikana on saatu yhteiskunnalta pimitettyjä saatavia takaisin 14 miljoonaa markkaa, totesi Enestam. Poliisi on Enestamin mukaan organisoinut talousrikostorjuntatyön uudelleen kaikissa lääneissä.

Poliisin lääninjohtajien alaisuuteen suurimpien poliisipiirien yhteyteen on perustettu yhteensä 20 tehokkaaseen talousrikostorjuntaan erikoistunutta yksikköä. Poliisien lisäksi niihin on sijoitettu ulosottotoimen ja verottajan edustajia erityisesti rikoshyötyä jäljittämään.

Talousrikollisuuden ennalta estämisen kannalta yksi keskeisimmistä lainsäädäntömuutoksista on Enestamin mukaan parhaillaan eduskuntakäsittelyssä oleva osakeyhtiölain muutos. Hallitus esittää talousrikosohjelman mukaisesti, että osakeyhtiöiden vähimmäispääoma nostetaan nykyisestä 15 000 markasta 50 000 markkaan.
-Muutoksella halutaan poistaa kymmenet tuhannet pöytälaatikkoyhtiöt, joista osaa on käytty erilaatuisiin huijauksiin, totesi Enestam.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat