Enestam: Natopuheista tehty vääriä johtopäätöksiä

Puolustusministeri Jan-Erik Enestamin (r.) mukaan vastikään uusiksi neuvotelluista Suomen Nato-rauhankumppanuustavoitteista on julkisuudessa tehty liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Yhdysvalloista työvierailulta palannut Enestam kritisoi tänään puolustusministeriössä pitämässään lehdistötapaamisessa sitä, että esimerkiksi niin sanottua isäntämaatukitavoitetta on nostettu ikään kuin uudeksi avaukseksi Naton suuntaan.

-Tässä ei olla antamassa Natolle mitään blanco-valtakirjaa tulla käyttämään Suomen satamia ja lentokenttiä, vaan tässä kartoitetaan meidän lentokenttiemme ja satamiemme yhteensopivuutta, jos jossakin tulevaisuudessa joudutaan ottamaan vastaan apua jonkin suuronnettomuuden tai kriisin takia, Enestam painotti.

Artikla 5 säilyy

Enestam selosti lehdistölle Yhdysvaltain-työvierailuaan, jolla hän tapasi Washingtonissa mm. varapuolustusministeri Paul Wolfowitzin ja varapresidentti Dick Cheneyn neuvonantajan Eric Edelmanin.

Enestamin mukaan Suomen ja Naton suhteesta ei vierailulla "oikeastaan puhuttu mitään". Naton tulevaisuudesta käydään Enestamin mukaan Yhdysvalloissa kyllä jatkuvaa keskustelua.

-Myös amerikkalaisten mielestä Naton rooli tulee muuttumaan, kuitenkin siten että artikla viiden velvoitteet säilyvät edelleen keskeisinä. Heidän mielestään ei ole perusteita uskoa, että liittokunnan jäsenmäärän kasvu 26:een automaattisesti heikentäisi sen toimintakykyä.

Enestam kertoi, että Pentagonin-tapaamisissa vahvistui käsitys, että Prahan huippukokouksessa ensi marraskuussa liittokuntaan kutsutaan vähintään viisi ja mahdollisesti jopa seitsemän uutta jäsentä.

-Baltian maiden jäsenyyttä ei kukaan tapaamistani amerikkalaisista kyseenalaistanut, ja Slovenian ja Slovakian jäsenyyttä pidettiin todennäköisenä. Enestamin mukaan tällä hetkellä näyttää lisäksi siltä, että myös Romanian ja Bulgarian jäsenyysmahdollisuudet ovat parantuneet.

Ei selittelyreissu

Enestam kiisti epäilyt siitä, että hänen ja presidentti Tarja Halosen samanaikaisissa Yhdysvaltain-vierailuissa olisi ollut kyse jonkinlaisesta "selittelyreissusta".

Suomen ulkopolitiikkaa on arvosteltu ainakin joiltakin suunnilta passiivisuudesta ja flegmaattisuudesta terrorismikysymyksissä, eivätkä ulkoministeri Erkki Tuomiojan kriittiset lausunnot Yhdysvaltain politiikkaa kohtaan ole jääneet huomiotta.

Enestamin mukaan samanaikaiset vierailut olivat yhteensattumien summa.

"Suhteet erinomaiset"

Enestamin mukaan Suomen ja Yhdysvaltain väliset suhteet ovat puolustushallinnon näkökulmasta erinomaisessa kunnossa.

-Yhdysvallat arvostaa Suomen panosta erityisesti sotilaallisessa kriisinhallinnassa. Erityisen paljon saimme kiitosta aktiivisesta osallistumisesta ISAF-operaatioon Afganistanissa. Niin Pentagonissa kuin muuallakin esitettiin toivomus, että Suomi jatkaisi operaatiossa senkin jälkeen, kun vetovastuu siitä siirtyy Turkille. Tähän Suomen hallituksella on Enestamin mukaan "henkinen valmius", vaikka päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.

Enestam kertoi keskustelleensa Pentagonissa ja ulkoministeriössä myös Suomen mahdollisuuksista tukea humanitaarisia rautatiekuljetuksia Afganistanin rajalle Suomen ja Venäjän kautta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat