Mainos

Enestam: Mellakkapoliisin naamiot virhe

Poliisiasioista vastaava sisäministeri Jan-Erik Enestam (r.) pitää mellakkapoliisin naamioitumista kommandopipojen taakse selvänä virheenä. Mellakantorjuntaan koulutettu poliisiyksikkö käytti pipoja vajaat kolme viikkoa sitten Tampereella, jossa poliisi ja nuoret aktivistit ottivat yhteen.

Kahakka oli esillä torstaina eduskunnassa valtioneuvoston kyselytunnilla. Enestamin mukaan mellakkajoukot oli kutsuttu paikalle, koska Tampereen mustavihreään kokoukseen osallistui yli 200 nuorta.

Asiasta kysynyt kansanedustaja Anne Huotari (vas.) sanoi kansalaisaktivistien ja muutaman sivullisen pitäneen kommandopipoisten poliisien käyttäytymistä osittain epäasiallisena. Enestam muistutti, että tapahtumia ja niiden kulusta kerrottuja varsin monenlaisia versioita selvitetään. Ennen johtopäätösten vetoa tulee malttaa odottaa tutkimusten valmistumista.

Tampereen tapahtumista tehtiin torstaina myös kirjallinen eduskuntakysely. Kansanedustaja Pentti Tiusanen (vas.) arvioi, että poliisin toiminnasta nousi päällimmäiseksi kuva pamputtavista huppupäistä, joiden taipumus väkivallan käyttöön oli ilmeinen. Poliisin joukkojenhallinta-yksikkö oli varustautunut myös kilvin ja koirin. Poliisilaitoksen pihalla odotteli Pasi-vaunu ja vesitykki, ilmassa lenteli helikopteri.

Tiusanen kysyy, aikooko sisäministeriö selvittää poliisin toiminnan laillisuuden ja erityisesti sen, onko poliisi ylittänyt toimivaltansa kohdellessaan kiinni otettuja Suomen kansalaisia julkisuudessa kuvatulla tavalla.

Yksi pidätetty on mm. kertonut pidätystiloissa tapahtuneesta pahoinpitelystä. Tehtyjä tutkintapyyntöjä selvittää keskusrikospoliisi Turun kihlakunnansyyttäjän johdolla.

Kalankasvatukselle uusi päästötavoite

Kyselytunnilla puhuttiin myös kirjolohista. Kokoomuksen Pekka Kuosmanen ihmetteli, kuinka ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr.) voi kehottaa kouluja luopumaan kirjolohen käytöstä, vaikka kala on tuotettu laillista elinkeinoa harjoittamalla.

Haaviston mukaan valmisteilla olevassa vesiensuojelun tavoiteohjelmassa aiotaan vähentää kalankasvatuksen päästöjä 30 prosenttia vuoteen 2005 mennessä.

Haavisto sanoi pitävänsä kiinni jatkossakin mielipiteen vapaudesta. Hallinnollisista toimista kirjolohen poistamiseksi koulujen ruokalistalta ei ole kysymys.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) muistutti, että myös kalankasvatukseen kohdistuu laillisena elinkeinona vaatimus ympäristön huomioon ottamisesta. Elinkeinon oma etu on suhtautua näihin asioihin vakavasti.
-Muuten ilmoitan syöväni edelleen kirjolohta hyvin mielelläni, Lipponen sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.