Energinen Sarkozy alkoi puuhata rauhaa Lähi-itään

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy tarttui tänään härkää sarvista ja ryhtyi toimeliaasti puuhaamaan rauhaa Lähi-itään.

Itsevarma presidentti ei tavoitteen suuruutta säikähtänyt, vaan patisteli EU:n ja Välimeren maiden kokouksessa ensin Syyriaa ja EU:ta lähentämään välejään sekä heti perään Israelia ja palestiinalaisia tekemään lopun konfliktistaan.

- Yhdessä me rakennamme rauhan Välimerelle, aivan samoin kuin rakensimme eilen rauhan Eurooppaan, Sarkozy maalaili.

Energinen presidentti ehti tavata ennen kokouksen alkua erikseen niin Israelin, palestiinalaisten, Libanonin, Egyptin kuin Syyriankin johtajat.

Sarkozy näyttää saaneen entistä enemmän diplomaattista itseluottamusta sen jälkeen, kun ranskalais-kolumbialainen Ingrid Betancourt vapautettiin pitkästä panttivankeudesta Kolumbiassa toissa viikolla. Sarkozylla arvioidaan olleen suuri rooli vapautusponnisteluissa.

Etenkin Syyrian presidentin Bashir al-Assadin kutsuminen Pariisiin oli Sarkozylle tietoinen riski. Syyriaa on hyljeksitty sen jälkeen, kun maan epäiltiin sekaantuneen Libanonin entisen pääministerin murhaan 2005.

Rauhantahtoa näytti ainakin hetkellisesti myös löytyvän yli 40 maan jättikokouksessa. Uutistoimisto AFP kertoi, että Israel ja Syyria olisivat olleet yhteydessä toisiinsa Turkin välityksellä.

Poliittiset vaikeudet hidastavat yhteistyötä

Historiallista herkkua Sarkozylle

Mahtipontinen huippukokous oli joka tapauksessa herkkua julkisuudessa viihtyvälle Sarkozylle, joka julisti viikonlopun historiallisiksi.

Muille johtajille muutaman tunnin tapaamisen painoarvo ei välttämättä ollut aivan yhtä suuri. Itse kokouksessa perustettiin tosin erillinen Välimeren unioni tiivistämään alueen yhteistyötä, mutta sen rahoitus on ainakin aluksi vaatimaton.

Suomelle kiinnostavinta yhteistyössä on ympäristönsuojelu. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Suomi toivoo, että se saisi Välimeren yhteistyötä tukemalla puhtia EU:n toisella laidalla tapahtuvaan Itämeri-yhteistyöhön. Vanhasen lisäksi Suomea edusti myös presidentti Tarja Halonen.

Pariisin katukuvassa huippukokous näkyi lähinnä suurena poliisioperaationa. Kaikki johtajat on kutsuttu vielä huomenna mukaan Ranskan kansallispäivän juhlintaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat