Mainos

Energiaviljasta uusi lämpölähde

Erityisesti maatiloille tarkoitetun energiakauran puolestapuhujat vetoavat edullisempaan hintaan, kotimaisuuteen ja parempiin tukituloihin.

Energiaviljasta havitellaan uutta lämmön lähdettä ja vaihtoehtoa kalliille öljylle. Erityisesti maatiloille tarkoitetun energiakauran puolestapuhujat vetoavat edullisempaan hintaan, kotimaisuuteen ja parempiin tukituloihin. Noin 30 tilalle on jo asennettu energiaviljan polttojärjestelmä.

Omakotitalossa poltinjärjestelmän vaihtaminen niin, että myös energiaviljan käyttäminen on mahdollista maksaa noin 10 000 euroa. Investoinnin kuoletusaika on kauran hinnan vaihtelun mukaan 9-11 vuotta. Maatiloilla voitaisiin visioiden mukaan viljellä itse omat energiakaurat ja myydä kaukolämpöä muillekin.

Kauran käyttäminen lämmönlähteenä ei kuitenkaan ole aivan ongelmatonta. Viljan kloori- ja rikkipäästöt muun muassa tekevät sen, että energiaviljalla ei tulla koko kansan koteja lämmittämään. Ravintokasvina tunnetun kauran polttaminen voi myös kuulostaa eettisesti ongelmalliselta.

- Jos viljelijä saa paremman tulon siitä, että hän polttaa viljan kuin että myy sitä elintarvikkeeksi, niin onko se viljelijä joka rienaa kauraa, kysyy energiaviljaa käyttävä maanviljelijä Erkki Haavisto arvostelijoilta.

Energiaviljalle myönnetään 45 euroa enemmän hehtaaritukea kuin ravintoviljalle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.