Mainos

Energiavero eduskuntaan

Energiaverotusta kiristetään 1,1 miljardilla markalla. Veronkiristyksellä rahoitetaan osa tuloverotuksen lievennyksestä. Hallitus antoi tänään kiistellyn esityksen energiaverolainsäädännöstä. Kotitalouksien verotus kasvaa vajaalla 600 miljoonalla markalla.

Tämä merkitsee sitä, että kotitaloussähkön hinta nousee vuodessa keskimäärin 70 markalla. Kotitalouksien sähkölämmityskustannukset nousevat vuodessa keskimäärin 250 markalla ja öljylämmityskustannukset 270 markalla. Kaukolämpökustannuksiin tulee lisää 70 markkaa.

Teollisuussähkön vero olisi esityksen mukaan 1,6 penniä kilowattitunnilta. Muiden käyttäjäryhmien eli esimerkiksi kotitalouksien ja palvelujen sähkövero olisi 3,2 penniä kilowattitunnilta. Bensiinin ja dieselöljyn verotusta ei tässä yhteydessä muuteta.

Hallituksen esityksen mukaan sähköntuotannossa siirrytään kansainväliseen verotuskäytäntöön. Tarkoituksena on siis verottaa lopputuotetta eli sähköä. Sähkön tuotantopolttoaineiden verotuksesta luovutaan.

Sähkön verotuksen muuttamisella on useita syitä. Hallituksen mielestä vapautuvilla pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla ei ole tarkoituksenmukaista rasittaa kotimaista voimantuotannon kilpailuasemaa sellaisilla veroilla, joita muilla mailla ei ole.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.