Energiavaatimukset mullistavat rakentamisen

Rakentaminen mullistuu Suomessa lähivuosina täysin. Kymmenen vuoden kuluttua kaikkien uudisrakennusten pitää EU-määräysten mukaan olla lähes nollaenergiataloja.

- Määritelmiä on monia, mutta me puhutaan nettonollaenergiatalosta, mikä tarkoittaa, että rakennuksessa käytetään energiaa, mutta myös tuotetaan energiaa muiden käyttöön. Nämä ovat yhtä suuria, energiankäyttö ja uusiutuvan energian tuotto rakennuksessa vuositasolla, selittää asiakaspäällikkö Jyri Nieminen VTT: sta.

Kosteusvauriot pelottavat

Monet pelkäävät, että energiatehokas ja tiivis rakentaminen johtaa kosteusvaurioiden lisääntymiseen. Asiantuntija uskoo, että näin ei välttämättä käy.

- Ei välttämättä, koska rakentamisen laatu on se keskeisin asia, jolla kosteusvaurioita ehkäistään ja matalaenergia- tai nollaenergiataloa ei voi toteuttaa, ellei rakentamisen laatu ole kunnossa. Oma vastuunsa on tietenkin myös talon omistajalla. Tavoitteet pitää asettaa selkeästi ja rakennuttaa oikein. Rakennusta pitää myös käyttää, huoltaa ja ylläpitää kunnollisesti, luettelee Jyri Nieminen.

Rakentamista valvottava paremmin

Varsinkin yksityisen omakotirakentajan voi kuitenkin olla vaikea valvoa rakentamisen laatua, ellei ole alan ammattilainen.

- Yksityisen omakotirakentajan on palkattava itselleen valvoja, joka pitää omistajan edusta kiinni. On hyvä, että kosteusongelmista keskustellaan, jotta asia pysyy mielessä ja sitä kautta laatuasiat tulevat kuntoon, kommentoi Nieminen.

Energiatehokkaan pientalon rakentaminen maksaa viidestä seitsemään prosenttia tavanomaisia taloja enemmän. Kerrostaloissa lisäkulut ovat vain muutamia prosentteja.

Suomen ensimmäinen nollaenergiakerrostalo valmistui Kuopioon viime vuoden lopulla. Toinen valmistuu Järvenpäähän tänä vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat