Energiatodistus uusille asuinrakennuksille

Ilmastonmuutos tuo asenteisiin ja asumiseen aivan uusia haasteita. Vuoden vaihteessa voimaan tullut, viiden vuoden takaiseen EU-direktiiviin perustuva laki rakennuksen energiatodistuksesta nostaa energia-asiat entistä vahvemmin esille asuntotuotannossa, -kaupassa sekä kiinteistöjen ylläpidossa.

"Vuodenvaihteesta 2008 energiatodistus on pakollinen uudisrakentamisessa, vuoden 2009 alussa se laajenee koskemaan myös olemassa olevaa rakennuskantaa. Se on laadittava silloin, kun myydään tai vuokrataan huoneistoja tai kiinteistöjä, joissa on vähintään seitsemän huoneistoa. Pienemmille asuntoryhmille ja omakotitaloille laki ei sitä vaadi, mutta tietysti sen voi tehdä vapaaehtoisesti", sanoo Suomen Kiinteistöliiton tutkimusjohtaja Mauri Marttila. Energiatodistuksen on oltava nähtävillä, kun rakennus tai asuntoja myydään tai vuokrataan.

"Todistus ottaa kantaa tilojen lämmittämiseen ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen kuluvaan energiaan. Kiinteistön sähkönkulutus - ei siis asunnon - sekä jäähdytyksen merkitys otetaan myös huomioon. Näistä kertyvät vuoden kilowattitunnit lasketaan yhteen ja jaetaan bruttopinta-alalla. Tulos esitetään kodinkoneiden energiankulutustauluista tutulla nuolikuviolla ja luokituksella: A-luokan kiinteistö on energiatehokas ja taloudellinen, G-luokan kiinteistö energiasyöppö."

A-luokkaan pääsee rakennus tai taloyhtiö, jonka kulutus on alle 100 kWh bruttoneliölle, G-luokkaan joutuvalla vastaava lukema on yli 280 kWh. Ympäristöministeriön arvion mukaan uudet, rakentamismääräysten mukaan toteutetut rakennukset tulevat olemaan energiatehokkuudeltaan D-luokkaa - toisin sanoen haitarin puolivälissä.

Vaikka energiatodistus tuli ensi vaiheessa pakolliseksi vain uudisrakennuksille, siihen kannattaa varautua vanhemmissakin taloyhtiöissä jo nyt laskemalla kulutustiedot huolellisesti. Hyvin hoidetuissa taloyhtiöissä energiankulutustiedot ovat toki nytkin tiedossa, mutta energiatodistusta varten ne pitää laskea nimenomaan bruttoneliötä kohden.

"Lämmitykseen käytetty energia on hyvin suuri osa kulutuksesta", sanoo toimitusjohtaja, isännöitsijä Jari Porthén (Realco Oy). "Koska taloyhtiöllä on vastuunsa etsiä ja löytää keinoja energiankulutuksen vähentämiseksi, todistuksen tekeminen saattaakin olla sykäys strategisen ajattelun kehittymiseen taloyhtiössä: kun hallitus ja isännöitsijä laativat yhdessä taloyhtiölle strategian ja yhtiökokous hyväksyy sen, taloyhtiön hoitamiselle syntyy selvä suunta. Minkälainen taloyhtiö haluamme olla sovitulla aikavälillä, esimerkiksi viiden vuoden kuluttua?"

Energiatodistus tulee olemaan osa isännöitsijätodistusta, joten isännöitsijä sen useimmiten myös tekee. Muutkin voivat laatia sen. "Uudisrakennukselle sen tekee pääsuunnittelija laskennallisesti, koska silloinhan kulutustietoja ei vielä ole", Marttila sanoo. "Jos kiinteistössä tehdään energiakatselmus, todistuksen laatii sen suorittaja." Jos energiatodistus tehdään aivan erikseen, sen laatijalta edellytetään määritettyyn koulutukseen perustuvaa pätevyyttä.

Ensimmäisen kerran vanhaan kiinteistöön tehtävän energiatodistuksen on arvioitu maksavan sadasta kahteen sataan euroon. Hinta on siis todella alhainen, kun se jaetaan taloyhtiön osakkaiden kesken. Sitä se on myös asuntoa vaihdettaessa - jos osakas, joka on vuokraamassa tai myymässä huoneistoa pyytää tällaista todistusta, sen hinta ei voi olla muutamaa euroa enempää. Vanhoille omakotitaloille energiatodistus on toistaiseksi vapaaehtoinen. Sen on arvioitu maksavan n. 250-400 €. Todistuksen tekeminen vanhalle omakotitalolle kannattaa tehdä samassa yhteydessä kun siellä tehdään vaikkapa kuntotarkastus.

Energiatodistuksen voimassaololle on asetettu laissa määräajat. Uudisrakennuksille laadittu laskennallinen todistus on voimassa enintään neljä vuotta. Se voidaan päivittää nopeamminkin, kun rakennuksesta saadaan kulutustietoja. Muut todistukset ovat voimassa 10 vuotta.

"Käytännössä niitä saatetaan alkaa päivittää jopa vuosittain", Marttila arvelee. "Kun energiatalous paranee, niin turhaahan 10 vuoden ikäistä todistusta on näyttää."

Lisätietoa: ympäristöministeriö www.ymparisto.fi

(JKA 11.1.2008)

Lue myös:

    Uusimmat