Energiatodistus tulee, ovatko taloyhtiöt valmiita?

Ilmastonmuutos kiihtyy ja energia kallistuu. Päästöt ja säästöt vievät nyt samaan suuntaan. Energian säästämiseen patistaa myös Euroopan Unioni, jonka energiatehokkuusdirektiivi hyväksyttiin Suomessa jo neljä vuotta sitten. Siihen perustuen hallitukselle on annettu esitys energiatehokkuutta sääteleväksi lainsäädännöksi. Sen näkyvin osa tulee olemaan rakennuksen energiatodistus.

"Energiatodistus tarkoittaa todellakin todistusta rakennuksen energiatehokkuudesta", täsmentää Suomen Kiinteistöliiton tutkimusjohtaja Mauri Marttila. "Se määritellään kilowattitunteina rakennuksen neliötä kohti vuodessa ja tulos arvotetaan seitsemänportaisella asteikolla."

Luokitteluskaala on tuttu kodinkoneiden energiamerkinnöistä. Parhaaseen A-luokkaan pääsee, jos energiankulutus on alle 120 kilowattituntia neliötä kohden. G-luokassa oleva talo kuluttaa energiaa yli nelinkertaisen määrän.

Energiatodistus tulee ensin pakolliseksi uudisrakennuksille. Tämä tapahtuu heti lain tultua voimaan, todennäköisesti ensi vuonna. Olemassa olevalle rakennuskannalle on tulossa siirtymäaika 1.1.2009 asti. Silloin todistuksen on oltava saatavilla, jos rakennusta tai sen osaa – esimerkiksi huoneistoa – ollaan myymässä tai vuokraamassa. Sen sijaan omakotitaloille, loma-asunnoille ja enintään kuuden asunnon rivitaloyhtiöille todistus on alkuvaiheessa vapaaehtoinen.

Energiatodistus voi tulla annetuksi monella tavalla. Uuden rakennuksen energiatodistuksen antaa rakennuksen pääsuunnittelija. Se voidaan antaa myös energiakatselmuksen yhteydessä. Energiatodistus voidaan laatia aivan erillisenäkin, jolloin sen antajalla pitää olla myöhemmin tarkemmin määritettävä pätevyys.

"Yleisin käytäntö tulee varmaankin olemaan sellainen, että todistus annetaan isännöitsijäntodistuksen mukana", Marttila ennustaa. "Silloin sen laatisi isännöitsijä tai jopa hallituksen puheenjohtaja. Kun isännöitsijä antaa nyt isännöitsijätodistuksen, se annetaan nimenomaan toteutuneista kulutuksista."

Matinkylän Huolto Oy:n toimitusjohtaja Mikko Peltokorpi myötäilee Marttilan näkemystä: "Kulutustietoihin perustuva todistushan kertoo juuri ostajaa kiinnostavan asian eli todellisen kulutuksen määrän." Peltokorpi muistuttaa kuitenkin, että teknisten laitteiden merkitys on suuri – wc-huuhtelulaitteen, hanojen, ja niiden säätöjen. "Sieltähän se kulutus tulee, mutta tietyt toiminnot vaativat aina tietyn vesimäärän riippumatta muista tekijöistä."

Valveutuneella isännöitsijällä on jo valmiina erinomaiset lähtötiedot, sillä tähänkin saakka tietoa on annettu varsin kattavasti. Peltokorven arvion mukaan mitään vallankumousta tuskin tapahtuu uuden energiatodistuksen tulon myötä. Myöskään työmäärän kasvamista hän ei pelkää: "Kaikki se tieto, mikä lisää läpinäkyvyyttä yhtiössä helpottaa isännöitsijän työtä pitkässä juoksussa. Toki siitä aiheutuu työtä, mutta toivon mukaan siitä saa myös lisää rahaa."

Energiatodistuksen laatimiskustannusten on arvioitu olevan sadasta neljään sataan euroon rakennustyypistä riippuen. Asuntoa kohden se tulee tietysti kalleimmaksi vanhoissa omakotitaloissa. Marttila arvelee sen kuitenkin maksavan itsensä takaisin tarkempana energiankäyttönä: "Pitäisihän sen motivoida taloyhtiöitä ja osakkaita sekä säästämään energiaa että tekemään järkeviä korjaustoimenpiteitä."

Ja vaikka energiatodistus tulee vanhoissa pientaloissa olemaan aluksi vapaaehtoinen, niin kyllähän sellainen kannattaa niissäkin teettää. Energiatehokkuuden parantamisen luulisi kiinnostavan jokaista pientaloasujaa – siksi kalliiksi energia eri muotoineen on muuttumassa. Ja valveutuneet omakotitalon ostajat haluavat varmasti tietää, paljonko talossa energiaa kuluu.

Lisätietoa ympäristöministeriön nettisivuilta: www.ymparisto.fi

(JKA 15.12.2006)

Lue myös:

    Uusimmat